Az urbanizáció magával hozta a mesterséges épített környezet térnyerését, ezzel párhuzamosan visszaszorította az élő zöldterületek mennyiségét.

De visszafordítható-e vajon ez a folyamat? Igen, ha elkezdünk függőlegesben gondolkodni! A növényzet ugyanis nem csak a talaj szintjén, vízszintes helyzetben érzi jól magát, hanem házfalakon, kerítéseken, balkonokon, tűzfalakon, kéményeken, tornyokon ugyanúgy.

Mi az a zöldfal?

A zöldfal tulajdonképpen egy épített, függőleges felület, amelyet sűrű, örökzöld növénytakaró borít. Tökéletes alternatívát jelent a városokból kiszoruló zöld területeknek.

Egyelőre kevés helyen látjuk megvalósulni, pedig igény lenne rá bőven. Az utcákat járva azért már rábukkanhatunk egy-két benzinkútra, kávézóra vagy szórakozóhelyre, melyeknek falfelülete szépen be van borítva zöld növényekkel.

Tény, hogy ahol már minimális zöld szigetek megjelennek, ott az ingatlanárak is emelkednek és a lakóközösség összetétele is megváltozik.

Borostyánfal – kerítés, térelválasztó, dekoráció

Napjaink kertes övezeteinek egyre inkább hódító trendje a borostyánkerítés vagy borostyánfal. A zöldfalak közé soroljuk, hiszen a borostyán is olyan örökzöld, amely tökéletesen alkalmas bármilyen falfelület beborítására.

Telepítése és szállítása egyszerűen, gyorsan kivitelezhető, ha ládás kiszerelésű, mobil panelekből álló, “előre gyártott” borostyánfalat szerzünk be. A borostyán igénytelenségének köszönhetően a panelek minimális gondozás mellett is hosszabb ideig szépen zöldellnek.

Zöldfalként esztétikus, időtálló és helytakarékos megoldást jelentenek tehát a városkép javításában, emellett egészségünkre, általános közérzetünkre és közvetlen környezetünkre is pozitív hatással vannak.

Borostyánfal

Borostyánfal

Borostyánfal

Borostyánfal

További sok hasznos információ az élhetőbb környezetet biztosító borostyánfalakról: borostyanfal.hu.