Ezért nem találkozol vele a piacokon.

A fejünkben a csirke és a pulyka nagyjából hasonló állatként él, közös nevük is van: baromfinak hívjuk őket, mint minden szárnyast, amelyik a kiskertben kapirgál. Hasonló ízű a húsuk is, mindkettőjüknek csőrük van és szárnyuk. Eddig rendben, de akkor miért nem esszük meg a pulyka tojását is? Hiszen a tyúkét fogyasztjuk!

Nézzük meg egy kicsit közelebbről a tyúktojást: egy pipi nagyjából 300 tojást tojik évente, viszonylag rendszeres időközönként, kb. 20 hetes korától kezdve. Nem foglalnak el túl sok helyet a tojások, mivel nem olyan nagyok. A tenyésztés során elérték, hogy a tyúknak ne kelljen már annyit ücsörögnie a tojásokon, a keltetőlámpák fénye és melege is elég a keléshez. Tulajdonképpen az egész tojásipar arra épült, hogy a csirke legyen annak főszereplője.

Pulyka

Most vessünk egy pillantásra a rút pulykára! A pulykák csak kb. 100 tojást tojnak évente, és általában csak a tavasz folyamán. Idősebb korukban kezdenek tojni, mint a tyúkok, kb. 32 hetesen. Tojásuk kb. másfélszer nagyobb, mint a csirkéé, így nagyobb helyet is foglalnak. A kikeléshez sokkal jobban igénylik a tojó jelenlétét, és ha a tojást kiveszik az állat alól, az problémákat okozhat. Ha mégis rábukkanunk egy pulykatojásra a piacon, akkor bizony sokkal többet kell otthagynunk érte, mint egy sima pipitojásért.

Pulykatojás Cara Faus

Pulykatojás David Blaine

Úgyhogy a mondás megdőlni látszik: nem igaz, hogy két tojás olyan egyforma, mint két tojás: legalábbis a pulyka és a tyúk esetében vannak különbségek!