Ne csak ezen a napon tegyünk a szívünk egészségéért!

Szívünk a keringési rendszer központja, egészségünk egyik alappillére, hiszen már egy kis meghibásodása is nagy hatással lehet teljes szervezetünkre.

Egy átlagos emberi szív percenként 72-szer, egy átlagos élettartam alatt összesen kb. 2,5 milliárdszor húzódik össze. Nem mindegy, hogy ez a létfontosságú szervünk milyen állapotban és meddig működik. Hazánkban kimagasló azon betegek száma, akik érintettek valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben, ezért minden év szeptember utolsó vasárnapján (amely idén szeptember 25-ére esett), a Szív Világnapján a szív-érrendszeri megbetegedések veszélyeire és egészségünk megőrzésére hívják fel a figyelmünket.

Szív világnapja

A leggyakoribb szív-érrendszeri megbetegedések – például a szívinfarktus, a szívritmuszavar vagy a magas vérnyomás – Magyarországon közel 1 millió embert érintenek. A betegek száma folyamatosan nő, pedig, ha időben lépünk, néhány életmódbeli változtatással könnyen tehetünk a szívünk egészségéért, és csökkenthetjük olyan rizikófaktorok kialakulását, amelyek súlyos megbetegedésekhez vezethetnek. Sajnos ma Magyarországon 45%-kal magasabb a szív-érrendszeri megbetegedésben elhunytak száma, mint bármelyik más EU-tagállamban.

Szív világnapja

Sokat tehetünk szívünkért és egészségünkért, ha odafigyelünk az alábbi javaslatokra:

  • a dohányzás az egyik legfontosabb befolyásolható rizikótényező – a dohányzásról való leszokás után már néhány hét múlva érezhetők annak pozitív hatásai!
  • mozogjunk rendszeresen, minimum 30 percet naponta;
  • fogyasszunk tápanyagban és rostokban gazdag ételeket – mellőzzük a zsíros, nehéz fogásokat, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt;
  • figyeljünk a testsúlyunkra;
  • ellenőriztessük rendszeresen a koleszterinszintünket és a vérnyomásunkat;
  • lehetőség szerint kerüljük a stresszt – próbáljunk meg minél több fizikai és szellemi kikapcsolódást beiktatni az életünkbe.

Változtatni sosem késő, még akkor sem, ha már bekövetkezett a baj. Éljünk egészséges életet a szívünk érdekében, és ne feledjük, a szívünk sosem pihen, gondoljunk rá minden nap!

További hasznos információkat találhatunk a megelőzésről a www.szivvelastrokeellen.hu weboldalon!