Ne hanyagoljuk el ízületi és izomfájdalmainkat!

Amennyiben ízületi és izomfájdalmakkal küzdünk, érdemes igénybe venni a támogatott gyógyfürdő ellátást, amelynek keretében a normál ár töredékéért gyógyulhatunk.

Hogyan fogjunk hozzá?

Ehhez első lépésként a háziorvosunkat kell felkeresnünk a mozgásszervi panaszokkal! Ő–indokoltság esetén – beutalóval továbbküld minket a területileg illetékes, vonatkozó járóbeteg szakrendelésre. Általában reumatológushoz, ortopéd- vagy fizikoterápiás szakorvoshoz vezethet az út. A szakorvosok leggyakrabban gyulladásos és kopásos ízületi bántalmak esetén állítanak ki beutalót, hogy gyógyfürdőkúrán kezeltethesse magát a beteg.

Mi tartozik a fürdőgyógyászati ellátások körébe?

Különböző hidro-, balneo-, mechano-, és termoterápiás kezelések, melyek közül a társadalombiztosítási (TB) támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátások a következők (a kezelések átlagos időtartamával):

  • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is), 30 perc
  • gyógyvizes kádfürdő, 20′
  • iszappakolás, 20′
  • súlyfürdő, 15′
  • szénsavas fürdő, 15′
  • orvosi gyógymasszázs, 20′
  • víz alatti vízsugármasszázs, 15′
  • víz alatti csoportos gyógytorna, 25′
  • komplex fürdőgyógyászati ellátás; 4 óra
  • 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás mint egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás, 45′

Mit jelent a komplex fürdőgyógyászati ellátás?

A komplex fürdőgyógyászati ellátás négy fürdőgyógyászati ellátásból ill. a szakorvos által meghatározott fizikoterápiás kezelésből áll. Ilyen komplex rehabilitációt csak minősített gyógyfürdőkben lehet igénybe venni.

Az ellátás a szolgáltatást nyújtó gyógyfürdővel előzetesen egyeztetett, meghatározott napon kezdődik el, a betegek – a gyógyfürdő adottságaitól függően – egy vagy két váltásban (minimum napi négy órában) részesülnek kezelésben. A kezelések teljes időtartama alatt a betegek számára a gyógyfürdőnek pihenőágyat kell biztosítania, vagyis a fekvőbeteg-ellátás körébe tartozik.

Mikor, mennyi kezelés vehető igénybe?

A gyógyfürdőzésre vonatkozó szabályok értelmében tb-támogatással évente két kúrán vehet részt a beteg. Egy kúra keretén belül:

a komplex fürdőgyógyászati ellátás legfeljebb 15 alkalomra, baleseti vagy műtéti utókezelés esetén legfeljebb 20 alkalomra rendelhető (60, illetve 80 kezelésből állhat összesen);

a többi fürdőgyógyászati ellátás közül legfeljebb négy különböző fajta rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra (a kúra az azt alkotó ellátásfajták számának megfelelően 15, 30, 45 vagy 60 kezelés lehet).

A gyógyászati ellátást rendelő orvos orvosszakmailag indokolt esetben a kúrát alkotó egyes ellátások keretében igénybe vehető kezelések számát az előző keretektől eltérően is meghatározhatja, de az ellátásfajták tekintetében nem lehet kevesebb, mint 6 és nem lehet több, mint 20 alkalom.

A kúrára minden esetben vinni kell a szakorvos által kiadott kezelőlapot, amelyre feljegyzik az elvégzett kezeléseket.

Hol vehetők igénybe a gyógyászati ellátások tb-támogatással?

Orvosi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál, gyógyfürdőben, továbbá jogszabály szerinti gyógyfürdőnek nem minősülő közfürdőben egyaránt (amennyiben utóbbiak is nyújtanak ilyesfajta szolgáltatásokat, ám ez egyáltalán nem ritka).

A társadalombiztosítási (TB) támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátást azonban csak annál a szolgáltatónál, fürdőnél lehet kérni, amelyik az egészségbiztosítási pénztárral erre a szolgáltatásra szerződött. Vannak fürdők, ahol a fürdőgyógyászati ellátás nem, vagy nem teljes mértékban terjed ki a gyógyászati szolgáltatásokra.

Meddig lehet felhasználni a vényt?

Az ellátást rendelő vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket. A vény a gyógyászati ellátás igénybevételének megkezdésétől számítva 8 hétig érvényes.

Mit kell tenni a kúra végén?

A kúra befejezését követő három héten belül a beteg a nála lévő kezelőlapot köteles a gyógyászati ellátást rendelő orvosnak ellenőrző vizsgálat során átadni. Aki az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, a kezelőlapot nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.

Mennyit kell fizetni a gyógyászati ellátásokért?

A beteg által fizetendő díj összege eltérő, attól függően, hogy országos, körzeti vagy helyi minősítésű gyógyfürdőkben végzik a kezelést, ám minden esetben a támogatás nélküli ár töredéke. Minden kezelésnek államilag szabályozott ára van, ennek fajtától függően 50-85 százalékát fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, míg a fennmaradó rész a beteget terheli.

Forrás: hirnok.hu