Ki belelép, ott ragad.

Freiburg, a Fekete erdő szélén található bájos kis városka érdekes látnivalót rejt az arra járók számára. Vékony kis patakocskák csörgedeznek tiszta vízzel a városközpontban, nyitott csatornákban, amelyek helyenként a járda alá bújnak. Forró napokon sokan a lábukat áztatják ezekben, a gyerekek pancsolnak, ugrálnak vagy papírhajót tesznek a vízre. Ha pedig egy kívülálló véletlenül beleesik egy ilyen vízfolyamba, a helyiek úgy tartják, hogy egy freiburgival kell összekötnie az életét.

A város szokatlan csatornarendszerét a helybeliek csak Bächle, azaz Patakocska néven emlegetik. A Bächle egykoron azt a célt szolgálta, hogy a Dreisma folyó vizét hozta a településre az állatállomány számára és a tüzek oltására. A Bächle-t először 1220-ban dokumentálták, de a régészeti feltárások szerint már legalább száz évvel korábban létezett, amikor Freiburg városát alapították.

Bächle in Freiburg

A mesterséges vízhálózat kialakítása természetes megoldásnak tűnt, mivel a városka egy lejtőn helyezkedett el. Ahogy azonban a település terjeszkedett, egyre nehezebb vált az új részeket is elérni, az óváros 3 méterrel megemelkedett, így a vízhálózatot is meg kellett emelni.

Kids enoying Freiburger Bächle

A Bächle vize nem ivóvíz volt, hanem az állatok itatására, öntözésre szolgált. Esővíz csatornaként is működött, elszállította a koszos vizet az utcákról.

mind the gap

A Bächle eredetileg az út közepén futott, ami még napjainkban is látható a Piac utcában. A növekvő lakosság és forgalom miatt azonban egyre zavaróbbá vált, így a 19. század közepén az út szélére terelték, a legnagyobb szakaszát pedig fa- vagy vas fedéllel borították, kővel vagy csövekkel szegélyezték.

Forrás: www.amusingplanet.com