A film- és könyvélmények annyira meghatározóak, hogy szó szerint nem mennek ki egyhamar az ember fejéből. S mint ilyen nagy hatású események, akár még az utazásainkat is befolyásolhatják. Amikor csodálatos tájleírásokat olvasunk, vagy távoli országok illatait, ízeit, sőt hangjait érzékeljük a lapokon, illetve a képkockák közvetítésén keresztül, akkor szinte olyan, mintha a repülőn ülnénk. S miért is ne tehetnénk ezt meg?!

Hova szóljon a jegy?

A kérdés már csak az, hogy ki milyen élményekhez kíván utazás szintjén idomulni. Mert vélhetően, bár akadnak egységesen vonzó, lebilincselő alkotások, de a többség ízlése változó. Ez azért jó, mert így a sokszínűség nem lehet vitás. A Maldív-szigetek repülőjegy vásárlása kétségtelenül jó ötlet. Kevesen tudják, de a természetvédelem azért már jócskán kiterjed arra is, hogy csak úgy filmeket forgatni, különösen védett területeken, nem lehet. Vagy engedélykötelesek az ilyen jellegű beavatkozások, hiszen akárhogy is nézzük, egy film rendezése igenis megváltoztatja az adott környezetet. Vagy, visszatérve a lehetőségekre, egyenesen tiltottak. Nemrég Izland például teljesen elzárkózott attól, hogy a holdbéli tájakat idéző területein bármilyen film készüljön, mert szerintük a természet értékeinek megőrzése elsődleges cél.

Ugyanakkor a könyvekben senki és semmi nem szabhat határt a kontinensek bejárásának. Ezzel a lendülettel meg is érkeztünk a Maldív-szigeteki kikapcsolódás ötletéhez, amivel sokan előszeretettel élnek. Tény, hogy az a világ, ami ott megtapasztalható, nehezen leírható. Főleg, hogy nagyrészt még mindig lakatlan a terep. Nem véletlen, hogy fantáziálások garmada kapcsolódik ehhez az ökoszisztémához. Más világ, minden tekintetben, úgyhogy a megérkezés előtt megéri az olvasmány- vagy filmélményeken túl néhány reális információt is beszerezni, mert azért, mint tudjuk, az alkotói szabadság olykor a képzelgés vidékére hivatott elvezetni az olvasót vagy nézőt. És ha már más világ, akkor a Dubai repülőjegy is csábító variáció.

Hogy is történt a török hódítás?

Nagyon izgalmas, minden tekintetben érdekes élmény eljutni Törökországba, s a törökök szájából hallani a történelem azon részét, melyre mi elnyomásként emlékezünk vissza. Nem lőjük le előre a poént, de az biztos, hogy a múlt tényleg ezerféleképpen kiszínezhető. A Budapest–Isztambul repülőjegy beszerzésével gyors és roppantul kényelmes utazástervezés veheti kezdetét. Az út maga valóban rövid, és közvetlen járat lévén semmiféle gondot nem okozhat a megérkezés. De előre szólunk, hogy nem biztos, hogy az Egri csillagokat kell alapul venni a városnézéshez, a török nép megismeréséhez, hanem jobb nyitott kíváncsisággal betoppanni a világukba, némileg feltérképezve az ő nézőpontjukat.

Hova menjünk, ha hív minket a tenger?

A legszebb kikötők Barcelonában konkrétan csábítják mindazokat, akik a víz közelében boldogok. Hány és hány könyv szólt a vízi életről, a hajózásról, a viszontagságokról, s mindez természetesen a filmvászonról is számtalanszor visszaköszönt már. Valószínűleg kifogyhatatlan téma, s tény, hogy a benne testet öltő képi világ is különleges, egyedülálló, magával ragadó.

Ha az úti cél Barcelona, akkor mindenképpen érdemes a város történelmi részeit is felfedezni, amik elképesztően élethűen tárják elénk azt a világot, életérzést, amit például a középkorban tapasztalhattak meg az akkor ott élők. Időutazás, így is megfogalmazható az élmény, amit Barcelona is kínál. Úgyhogy újfent behúzható egy nagyon kedvelt könyv- vagy filmélmény az időutazás képében, hiszen ki ne szeretne egy kicsit visszamenni az idővonalon, és belenézni abba a miliőbe, ami akkortájt volt, és meglehet, nem is különbözik annyira a mostanitól?!