Jó ez így?

A nagy avokádótermesztő területek lakói szennyezett vizet isznak, mert a többi víz kell az öntözéshez. Jól van ez így?

Már 3-4 éve megjelentek hírek arról, hogy az avokádó öntözése miatt kiszárad a dél-amerikai ország, és azóta a helyzet csak még rosszabb lett. Egy riport szerint (The Guardian) Petorca tartomány lakói már csak víztartályos kocsikkal hordott vízhez tudnak hozzájutni, mivel az eredeti vízforrások (a patakok és kutak) kiszáradtak.

Az ok a hatalmas avokádófarmok létesítésében keresendő. A zöld gyümölcsnek az egekbe szökött a népszerűsége az utóbbi években, márpedig ez a növény igen sok vizet igényel a növekedéshez. Egy kg termés előállítása mintegy 2000 liter vizet fogyaszt, ez négyszerese annak, amit pl. a narancs igényel, és tízszerese annak, amit a paradicsom.

A gondokat súlyosbítja, hogy az avokádófarmokat eleve száraz területeken létesítették, ahol súlyos, hosszan tartó aszályos időszaknak vannak a növények kitéve.

Egy 2011-es légi felmérés szerint min. 65 illegális földalatti vezeték létesült, amivel a vizet a folyókból a magánültetvényre vezetik. A vízzel történő visszaélések, manipulációk nagy része még felderítetlen.

A lakosok érthető módon dühösek, hiszen sokan meg is betegednek a szennyezett vizektől. A teherautóról kapott ivóvíz borzalmas, gyakran sárga, piszkos, vagy a klórtól bűzlik. Bár ihatónak mondják, sokan lesznek tőle rosszul vagy pedig fel kell forralniuk, ha fogyasztani szeretnék. Léteznek olyan tanulmányok, amelyek jóval a megengedett érték felett mutattak ki szennyező baktériumokat benne.

Eközben Európában és Amerikában meg vagyunk győződve arról, hogy micsoda remek étel az avokádó a pirítóson.

Fogalmunk sincs róla, hogy valójában honnan jön és milyen áron terem nekünk. Európa több és több avokádóra vágyik, a Chilében megtermelt gyümölcs 60%-a oda utazik. Az USA-ba kevesebb megy, mivel Kaliforniában is termelnek a zöld finomságból.

Néhány termesztő igyekszik figyelembe venni az etikus termesztés kritériumait. Az ilyen, fair trade címkével előállított avokádók egy része Kaliforniában terem, mások kis gazdákkal vannak kapcsolatban, és a Mexikóban termesztett gyümölcsöket vásárolják fel.

Fontos, hogy miközben egészségesen próbálunk táplálkozni, vegyük figyelembe azt is, hogy Földünknek mi a jó. Nem lehet jó választás az a növény, amelynek termesztéséhez tönkretesszük emberek, országok életét.

Forrás: www.treehugger.com