Ritka szépségek.

2019-ben a magyar zergevirágra jutott kiemelt figyelem, mivel ő viselte az Év vadvirága címet. Idén védett növények közül választhatunk, mindhárman tavasszal, március és május között örvendeztetnek meg minket a virágaikkal. December 10-ig szavazhatunk, a választható fajok között akad bárányok festésére használt növény, régóta ismert gyógynövény és egy tőrózsás szépség is.

Lássuk a jelölteket!

Kövér daravirág (Draba lasiocarpa)

Nyílt dolomitsziklagyepek kora tavaszi virágzású tőrózsás növénye. Hegyvidéki faj, hazánkban a Dunántúli-középhegységen kívül csak a Bükkben fordul elő, azonban a környező magasabb hegységekben (az Alpokban, a Kárpátokban és a Balkán hegyvidékén) jellemző, jóval elterjedtebb növény; számos, egymáshoz igen hasonló közeli rokona ismert.

Fotó: Salicyna /Wikimedia Comons

Védett, természetvédelmi értéke 10000 Ft.

Májvirág (Hepatica nobilis)

Európa-szerte elterjedt növény, de sehol sem gyakori; hazánkban a Középhegységben és a Dunántúl déli részein szórványosan fordul elő üde lomberdőkben, köves talajú erdőkben. A népi gyógyászatban is régóta ismert gyógynövény. Kék virágai kora tavasszal jelennek meg, jellegzetes, háromkaréjú, kitelelő leveleiről szinte egész égben felismerhető növény.

Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Báránypirosító (Alkanna tinctoria)

A Földközi-tenger homokos, homokköves tengerpartjainak jellemző növénye, amely hasonlóképpen jellemző a Duna-Tisza köze homokbuckáin is. Tavasszal előbb tőlevelei, majd április-májusban kék virágai jelennek meg. Gyöktörzsének bíborvörös festékanyagát régen bárányok jelölésére használták, innen ered magyar elnevezése.

Fotó: Jeantosti/Wikimedia Commons

Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Szavazni itt lehet: evvadviraga.nhmus.hu