Erzsébet királyné is kóstolta.

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe – az édességet 134 évvel ezelőtt a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József mutatta be először a nagyközönségnek.

A desszert kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. A torta bekerülésével a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 71 érték tartozik.

Ezzel együtt a Magyar Értéktár négy tétellel bővült, miután bekerült a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla, emellett a regölés, valamint a magyar cifraszűr és a magyar betyárköltészet is.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus.

A hosszifurugla mind játéktechnikájában, mind hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz.

A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 167-re emelkedett.

Forrás: hungarikum.hu, fotó: Savannah Grandfather/flickr/Wikimedia Commons