Értékes tengeri kertek.

Spanyolország egyik 3 Michelin csillagos séfje, Ángel León felfedezte a tengerifüvet, egy meglehetősen alulértékelt és nemszeretem növényt, amiből finom eledel készíthető.

Ez a növény rizshez hasonló termésekkel rendelkezik, gyakorlatilag ahhoz hasonlatosan készíthető el. A tengerifű a hídőrvirágúak rendjébe tartozik. A tengerpartokon állandóan vízzel borított homokos vagy iszapos talajokon gyakori, sokszor a folyótorkolatok brakkvizében is megjelenik. A termés hólyagszerű, a vízzel sodródik.

Fotó: Aponiente/Álvaro Fernández

A tengerifűmezők fontosak, mert megkötik a víz alatti talajt, és sok élőlénynek táplálékforrásul és búvóhelyül szolgálnak. A Sonora-sivatag szélén élő seri indiánok fogyasztották ezeket a növényeket. A gyöktörzset és a levéltövet frissen vagy szárítva, tésztaként elkészítve ették.

Ángel León híres újító, kísérletező kedvéről a konyhában. Tenger iránti rajongását szakértelemmel kombinálva szerezte meg harmadik csillagát. Most a tengerifűben rejlő lehetőségek foglalkoztatják már csak azért is, mert az otthonát jelentő öbölben saját szemével látja, ahogy a tengerifű állománya csökken.

Fotó: Aponiente/Álvaro Fernández

Pedig a tengerifű tulajdonképpen egy szuperélelmiszer. León még 2017-ben kezdte a Cádiz-i Egyetemmel együttműködve vizsgálni a termését. A kutatások során kiderült, hogy egy gluténmentes, gabonáról van szó, ami 50%-kal több fehérjét tartalmaz, mint a rizs, ugyanakkor gazdag omega-6 és omega-9 zsírsavakban.

Érdekes módon íze a barnarizshez hasonlatos, a végén némi tengeri utóízzel. Hántolt formában azonban nem érezni ezt a tengeri ízt.

León reméli, hogy sikerrel lehet a menübe beépíteni a különlegességet. Hiszen ez a növény vegyszerek nélkül termeszthető, a tápanyagtartalma is nagyon ígéretes és az óceánok ökoszisztémáját is segít regenerálni. Amikor az klímaváltozás hatásainak csökkentését tűzzük ki célul, gondoljunk a vízben lévő lehetőségekre is, a tengerek élővilágára, A kutatások során már kis területen a tengerifű-termesztésben rejlő lehetőségeket is vizsgálták sós mocsárban. Remélhetőleg hamarosan a termesztéséről és az első ’tengeri kertek’ kialakításáról olvashatunk!

Forrás: www.goodnewsnetwork.org