Házi vizes élőhely.

Nem elméletekre van szükségünk, hanem valódi tettekre! Így gondolja ezt Teresa Ramirez is, aki ugyan kutatóként dolgozik, de nagyon is gyakorlati módszereken töri a fejét.

Teresa a fenntartható vízhasználat területével foglalkozik és olyan lehetőségek után kutat, amelyek a vízpazarlást segíthetnek csökkenteni.

A fiatal mexikói kutatónő eredetileg kertészetet tanult, a tudását pedig remekül hasznosítja Chihuahua városának egyetemén. Egy olyan rendszert épített, ami az ún. ’szürke vizet’ tisztítja virágok segítségével, így a víz újra felhasználhatóvá válik.

A projekt Teresa doktori disszertációjának anyagát képezte. A vizsgálódás során a szürke víz hasznosítását tartotta szem előtt, főként a mosógépből, a zuhanyzóból és a mosogatóból származót. Arra jutott, hogy egy kisméretű, házi vizes élőhely, ahova körömvirág és krizantém kerül, a leghatékonyabb a víztisztításban.

A víz a vizes élőhelyre jut, majd megtisztulva jön ki onnan. Az így kapott víz már elég tiszta ahhoz, hogy növények öntözésére, autó vagy a padló mosására használjuk. Ételkészítésre, ivásra azonban továbbra sem alkalmas.

A krizantém és büdöskemagokat a vizes élőhelyen vetik el és ezt követően egész nap szürke vizet csöpögtetnek számukra. A víz beszivárog a növények talajába és tisztán kerül ki onnan, ami lehetővé teszi, hogy később ezzel a vízzel mossunk vagy locsoljunk.

A kutató azt is megfigyelte, hogy a növények képesek a foszfort és a nitrogént is megkötni a vízből, így eltávolítva azokat. Arról nem is beszélve, hogy a virágok az otthoni környezetet is szebbé, vidámabbá teszik!

A kutatót nem érdeklik a találmányban rejlő pénzügyi lehetőségek, de az igen, hogy az emberek megismerjék a módszert és a saját háztartásukban alkalmazzák. Amennyiben a vizet is újrahasznosítjuk, az ahhoz vezethet, hogy kevesebbet pazarolunk, takarékosabban tudunk élni. Ezzel pedig mindenki jól jár, nem csak a környezetünk, de a pénztárcánk is.

Forrás: www.intelligentliving.co, képek: Teresa Ramirez