Védekezési stratégia.

A rózsaszín alsószárnyú moly hernyója nagyon különös védekezési mechanizmussal rendelkezik. Amikor megzavarják, hirtelen meggörbíti a hátát és egy pár hatalmas, fenyegető szempár válik láthatóvá, amelyhez mintha két sor csattogó fog társulna.

A rózsaszín alsószárnyú moly egy különleges, ritka és rejtélyes rovar, amit Ausztrália szubtrópusi államaiban (Új-Dél-Wales, Queensland, Új-Guinea) találunk meg A moly rothadó gyümölcsökön táplálkozik és noha éjjel aktív, nem vonzza erősen a fény.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Johan Larson (@johanlarsonphotography) által megosztott bejegyzés

Nevét az elrejtett, alsó, rózsaszín szárnypárjáról kapta, amit néhány szakértő a védekezési mechanizmus részének vél. Az elméletük szerint a színes szárnyak hirtelen megvillantása meglepheti a támadót és így megállíthatja a ragadozót egy kis időre, míg a moly elmenekül. Mindez azonban semmiség ahhoz képest, amit hernyó formájában „alakít”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daintree Discovery Centre (@daintreediscovery) által megosztott bejegyzés

Kikeléskor a hernyó világosbarna, ami segít abban, hogy jobban a környezetbe olvadjon és ne vegyék észre a ragadozók. Ahogy növekedik, sajátos mintázat alakul ki, két hatalmas sötét folt, amit élénksárga csíkok vesznek körbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Greachán Ó Ceallaigh (@greachan) által megosztott bejegyzés

A hatalmas koponyaszerű álfej, amit formál, a védekezést segíti. Noha ez csupán illúzió, hiszen amit látunk, nem egy harapós fej, hanem egy ügyes minta, arra tökéletesen elegendő, hogy megtévessze a ragadozókat és ne váljon áldozattá a hernyó.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BPB79 (@brandpharrell79) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.odditycentral.com