Gázgyár helyett tapsifülesek.

Ōkunoshima egy kis sziget Japán déli részén, Hiroshima és Shikoku között fekszik. A II. világháború alatt a terület szigorúan titkos katonai helyszín volt, ahol a kémiai hadviseléshez szükséges mérges gázokat állítottak elő.

Napjainkban a szigetre lépőt már egészen más kép fogadja: tündéri, puha bundás nyuszik ugrándoznak a fűben. A sziget legnagyobb lakóközösségét ugyanis a nyulak alkotják.

1929 és 1945 között viszont Ōkunoshima a vegyi fegyverek gyártásának kiemelt helyszíne volt, a Japán Birodalmi Hadsereg itt állította elő a mustárgázt. A szigetet izoláltsága, biztonsága, védhetősége miatt választották, és azért, mert egy esetleges katasztrófa esetén kellően messze esett Tokiótól és más fontos területektől. A program a legnagyobb titoktartás mellett zajlott, a szigetet még a térképről is törölték. A lakosoknak és a leendő munkavállalóknak nem árulták el, hogy miféle termelés folyik itt.

A háború végén a gáztermelést bizonyító dokumentumokat elégették, a megszálló szövetséges erők ártalmatlanították a gázokat, a munkásokat pedig utasították, hogy hallgassanak a projektről. Egyes források szerint a nyulakat is azért hozták, hogy teszteljék a mérges gázok hatását a szigeten, majd a munkások egyszerűen szabadon engedték azokat a háború befejezését követően. Más beszámolók szerint 1971-ben egy csapat iskolás járt itt kiránduláson és szabadon engedtek 8 nyulat. Akárhogy is kerültek ide, az biztos, hogy a ragadozómentes környezetben gond nélkül be tudták népesíteni a szigetet utódaikkal.

Napjainkban a 700 000 négyzetméteres sziget több mint 300 nyúlnak ad otthont, nem véletlenül hívják a Nyulak szigetének.

A nyuszik háborítatlanul mászkálhatnak, és annak ellenére, hogy vadon élnek, szokva vannak az emberekhez. A látogatókhoz bátran közelednek, némi finomság reményében akár az ölükbe is beugranak.

Fotó: cupid black/flickr
Fotó: vanessaberry/flickr
Fotó: vanessaberry/flickr

A turisták megsimogathatják és meg is etethetik az állatokat, de annak érdekében, hogy a nyulak állományát megőrizzék, kutyával és macskával nem lehet a szigetre érkezni.

Amióta az interneten is bemutatásra került a nyúlrezervátum, rengetegen keresik fel a bundás kis négylábúakat.

Fotó: cupid black/flickr
Fotó: vanessaberry/flickr
Fotó: vanessaberry/flickr
Fotó: Kate/flickr

Noha a legtöbb turista azért érkezik ide, hogy a tapsifüleseket lássa, a mérges gáz örökségének szelleme még kísért a területen. Itt nyílt meg 1988-ban a Mérges gáz Múzeum abból a célból, hogy minél több ember figyelmét felhívják a halálos vegyi anyagok veszélyére.

Fotó: Sveagal/Wikimedia Commons
Fotó: Abandoned Kansai/flickr
Fotó: GetHiroshima.com/flickr

Egyes vélemények szerint a sziget nem teljesen biztonságos, mivel sosem történt teljes fertőtlenítés az egész területen. A pletykák szerint akadnak olyan lezárt területek, ahol az egykori dolgozók gáztartályokat temettek el, amikor véget ért a háború.

Forrás: www.amusingplanet.com