Nyomok a hóban.

Ott, ahol sok a hó, igazán ki lehet élvezni a tél nyújtotta előnyöket: a téli sportokat, a hóban való mozgás és játék örömét. Sőt, akad, aki még ennél is többet tud kihozni egy havas tájból, így tesz például Simon Beck is, aki művész lévén gyönyörű, geometriai formákkal tarkított „képeket” készít a hóba.

A szakavatatlan nézőknek úgy tűnhet, egy-egy ilyen mű elkészülte akár napokat is igénybe vehet, de a valóság az, hogy átlagosan 10 óra munkára van ahhoz szükség, hogy késznek nyilváníthassuk az alkotást.

Beck gyakorlott tájfutó is, így a dizájn kialakításához egy egyszerű tájfutó iránytűt használ. A kezdőpont kijelölése után felbecsüli a távokat mérőszalag vagy lépésszámláló segítségével. A kanyarokat, görbületeket néha egy egyszerű, rögzített szárítókötél segítségével méri ki, és a jó szemmértékre is szüksége van a munka során.

És vajon meddig élnek ezek a művek a hóban? Sajnos nem sokáig, a gyönyörű minták tiszavirág életűek, általában a következő hóesésig tartanak, néha kicsit tovább. Előfordult már, hogy az éjfélre elkészült műnek reggelre híre-hamva sem volt.

A Franciaországban található síparadicsomban, Les Ars-ban készült fotót a hatás kedvéért módosította a férfi: erősítette a kontrasztot, sötétített a háttéren, hogy 2011-ben alkotott minta még jobban érvényesüljön.

Beck egyébként mérnök, úgyhogy a tervezés egyáltalán nem idegen tőle. Mókából kezdte a hóművészkedést 2004-ben, miután vette egy kis téli házat a francia síparadicsomban. Bár Angliából származik, a síszezont Franciaországban tölti.

2012-ben fejezte be a cunami emlékére készült művét. A kép készítése 10-15 órát vett igénybe, a japán földrengés és cunami áldozatainak ajánlotta a művét.

A hóművészethez a tökéletes időjárást a heti egy kiadós havazás jelenti, amit 6 alkotónap követ, kellően hidegben. Ez lehetővé teszi, hogy Beck 2 művet is elkészítsen egy hét alatt és jó fotókat is lőjön. Bosszantó, ha ilyenkor melegedik az idő, mert a tavak jege veszélyessé válik.

A lenyűgöző mű elkészítéséhez Beck maratonfutókat is csatasorba állított, akik segítettek a kép befejezésében, valahol Utah államban.

Beck időnként sporteseményekhez kapcsolódóan is alkot, így például idén Ausztriában tartott alpesi sívilágbajnokság tiszteletére bonyolult síelő figurás mintát taposott a hóba.

A bonyolult, 12 ágú csillagminta 2013 áprilisában került a hóba.

A sárkányos minta 2015 novemberében készült Szibériában, egy Drakony címen futó orosz film hatására.

2013 decemberében síelők sétálnak a hatalmas, mandalaszerű kép mellett.

Forrás: www.mnn.com, képek: Simon Beck