Ünnepi fény a sivatagban.

A karácsonyi tradíciók tartása nagy kihívás lehet azokon a területeken, ahol az időjárás egyáltalán nem havas és télies. Az Arizona állambeli Chandler városa például a sivatagban fekszik, a klímája ezért még télen sem hideg. Az itt élők azonban némi találékonysággal megoldották azt, hogy miként tudnak karácsonyfát állítani a főtéren. Minden évben a hagyományt némileg módosítva fenyő alakba rakott ’gazfa’ készül.

1957-ig szokványos fenyővel oldották meg a karácsonyfa-állítás hagyományát, akkor azonban a fenyőfa leégett egy sajnálatos tűzesetben. Azóta másként fest az ünnepi készülődés: már szeptemberben nekikezdenek a közmunkások a kiszáradt, invazív buglyos fátyolvirág összegyűjtésének. Ez az a mindent ellepő gyom, ami hajlamos a szélben ördögszekérként görögni keresztül a városon.

Tumbleweed Christmas Tree

Nagyjából 1000 darab elszáradt növényre van szükség ahhoz, hogy masszív karácsonyfát készítsenek. Az összegyűjtött kórókat azután egy csirkehálóból készült váz köré rendezik, a megfelelő formában, ezután a fa fehér árnyalatot kap és égésgátlóval is kezelik, mert nem lenne jó, ha idő előtt lángba borulna. Végül az egészet feldíszítik, füzérekkel körbetekerik.

Tumbleweed Tree!

Noha méretében nem éri el a híres és óriási fenyőfákat, az biztos, hogy ez a karácsonyfa az egyik legkülönlegesebb a világon. Minden évben az egész város izgatottan várja a pillanatot, amikor kigyúlnak rajta az ünnepi fények.

Merry Christmas! This tree in downtown Chandler, Arizona is made from stacked up tumbleweed.

Forrás: www.chandleraz.gov