Arab datolyaültetvények.

Spanyolország délkeleti részén, Elche városában találjuk Európa egyetlen kiterjedt pálmaligetét, egyben a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű ültetvényét. Több pálmafa nő itt, mint amennyi lakost a település számlál. Egyes becslések szerint kb. 200-300 ezerre tehető a pálmafák száma, míg a várost kb. 230 ezren lakják. A pálmák a gyümölcsösök százai között, elszórva nőnek.

Elche-ben már 2500 éve is ismertek voltak a pálmafák. Az első példányokat vélhetően az i. e. 5. században ültették a karthágóiak, akik Spanyolország délkeleti részén telepedtek le. Az első ligetszerű ültetés azonban a muszlimok nevéhez köthető, akik öntözőrendszerrel is ellátták már a fákat a 10. század végén, az Ibériai-félsziget arab uralma idején.

spain, palmtrees

Távolról a Pálmaliget hatalmas erdőnek tűnik, de valójában a városkép része.

A fák kompakt, főként négyzet- vagy háromszög alakú ültetvénybe rendezettek, ezeket egymástól száraz pálmalevelekből álló kerítés vagy vakolt falak választják el. Az ültetvény közepén, pálmafákkal körbevéve általában a gazda vagy a bérlők háza állt. A legtöbb ház ma elhagyatott, mivel a ligeteket a helyi hatóságok megvásárolták. Némelyik pálmaliget ma közparkként működik, ahol a lakosok pihenhetnek, relaxálhatnak, feltöltődhetnek.

Palmeral de Elche

Az ültetvényeket egyébként eredetileg mezőgazdasági céllal létesítették. A pálmákról datolyát szüreteltek, miközben a korona árnyékot biztosított más termesztett zöldségek számára. Ahogy a város terjeszkedett a 17. században, az ültetvények egy részét kivágták. A folyamat felerősödött az ipari forradalommal és a vasút érkeztével a 19. században.

El Palmeral de Elche. Alicante

Idővel aztán a ligetek elveszítették mezőgazdasági jelentőségüket és datolyaszüret esetlegessé vált, főként csak helyi fogyasztásra történt. Jelenleg a pálmaligetek inkább tájképi elemek, történelmi és mezőgazdasági örökséget jelentenek. A hely kiemelkedő kulturális érték, ezért 2000 óta a Pálmaliget az UNESCO Világörökség része.

Huerto del Cura-002

Forrás: www.amusingplanet.com