Ki jár az etetőn?

Bár hó nem biztos, hogy lesz, szabadidőből és pihenésből remélhetőleg mindenkinek jut majd a téli szünetben, az ünnepek között.

Ha szeretnénk emellett valami hasznosat is tenni, akkor vegyünk részt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nagy Téli Madárles! nevű, lakosságot bevonó kampányában.

A program során az etetők és parkok, kertek madarait számolhatjuk. A számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül, miközben értékes adatokkal segíti az MME munkáját. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet.

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében a szervezet továbbfejlesztette a Turdus nevű mobiltelefonos applikációt is. Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használták, de az új modulok bevezetésével mindenki számára elérhetővé válik. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is.

Aki nem szeretne okostelefont használni az adatok feltöltéséhez, az letölthet egy adatlapot, amiről a gyűjtött adatokat egy internetes adatbázisba kell majd felvinnie.

A Nagy Téli Madárles megfigyeléseit elsősorban madáretetők környékén végezzük. Ennek megfelelően olyan helyet válasszunk, ahol egy madáretető vagy valamilyen természetes táplálkozóhely van, amit a madarak rendszeresen látogatnak a tél folyamán! Fontos az is, hogy a hely kényelmes helyzetet és jó rálátást biztosítson.

Lehetőség szerint a délelőtti órákban végezzük a számlálást, és minden esetben 30 percig tartson a megfigyelés. Minden számlálás során rögzíteni kell a megfigyelés adatait.

A madarak azonosítása az etetőnél kritikus fontosságú a rögzített adatok minősége és a Téli madárles sikere szempontjából. Mivel viszonylag kevés madárfaj keresi fel a legtöbb etetőt, ezek a fajok egy kis gyakorlással és gondos megfigyeléssel könnyen meghatározhatók.

Annak érdekében, hogy a Nagy Téli madárles adatait tudományos kutatásokhoz lehessen használni, minden megfigyelőnek pontosan ugyanúgy kell megszámolnia a madarakat, amelyeket a számlálás 30 perce alatt lát.  A Nagy Téli Madárles résztvevői fejében megfordulhat, hogy abbahagyják a számlálásokat, mert úgy vélik, hogy a megfigyeléseik nem fontosak. Általában minden héten ugyanazokat a madarakat látják, vagy nagyon kevés madarat látnak, vagy egyáltalán nem. Noha mindannyiunkat lenyűgöznek a szokatlan megfigyelések és a nagy számok, a madarak mindennapos megfigyelései ugyanolyan fontosak a madárpopulációk vizsgálatában. A szakemberek csak úgy tudják meg, hogy mikor hiányoznak a madarak, ha az emberek, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés madarat látnak, rögzítik nekik.  Az is fontos, ha egyáltalán nem látsz madarat, ez ugyanolyan adat, mint a többi.

A számolás mellett kétféle viselkedésről is be kell számolnunk: az elzavarásról és a zsákmányszerzésről, de mindkettő felismerését segíti az útmutató. Ne aggódjunk, mert a leírás segít abban, hogy pontosan miként kell számolnunk, hogyan becsüljünk, mitévők legyünk a vegyes csapat láttán.

A Nagy Téli Madárles útmutatója hasznos tudnivalókkal alább elérhető:

www.mme.hu