Ehető, lebomló ágy.

Néhány japán kutató egy olyan startup céget alapított, amely az élelmiszerhulladékból állít elő cementet. A forradalmian új anyag négyszer jobb hajlítási mutatókkal bír, mint a hagyományos társa. Az előállított elemek felhasználási lehetősége végtelen, mivel ez potenciális építőanyagról van szó, rengeteg minden készülhet belőle, az egyszerű teáscsészétől vagy széktől a házikóig. Ráadásul a cement ehető, aromás, biológiailag lebomló.

A Tokiói Egyetemen Kota Machida és Yuya Sakai a Fabula cég alapítói és ötletgazdái az élelmiszerhulladék csökkentését, a globális felmelegedés mérséklését tartják szem előtt.

A cementgyártás rendkívül környezetszennyező iparág, ezért feltétlenül alternatívákra van szükség, így például erre az ehető és erős cementre.

Maga a fejlesztés éveket vett igénybe, noha a módszer egyszerű. Az élelmiszermaradékot szárítják, porítják, majd melegen megfelelő keménységű formákba sajtolják. A nehézségek abból adódnak, hogy minden élelmiszer más hőmérsékleten és nyomáson sajtolható.

Most már a kínai kelből, kávépárnákból, narancshéjakból, tök- és sütőtök nyesedékekből, banánhéjból, algából, hagymatönkből is tudnak formát előállítani. Ezeket aztán poharakká, tányérokká vagy épp menedékházak építéséhez használt panelekké alakítják. Különféle cégekkel dolgoznak együtt, hogy változatos termékeket állítsanak elő így pohártetőket, bútorokat, vagy akár a veszélyeztetett zónákban ehető menedékeket.

Az ilyen hajlékok kettős célt szolgálnának, mert amikor nem tudnak élelmiszert juttatni a katasztrófa sújtotta övezetekbe, akkor akár az ágyat is meg tudnák enni a rászorulók.

A maradékból készült tégla valóban ehető, ha széttörjük és megfőzzük. Éppen ezért különféle fűszereket lehet keverni az anyagba, hogy változatos ízeket, aromákat, színeket kaphassunk. A legerősebb cementet eddig kínai kelből sikerült előállítani: egy 5 mm vastag lemez 27 kg-os súlyt is elbír.

Japán óriási hulladéktermelő 2019-ben 5,7 millió tonna ehető élelmiszerhulladék keletkezett.

A gyártók abban bíznak, hogy az új cementtel a műanyagot és olyan cementtermékeket ki lehet majd váltani, amelyek sokkal rosszabb környezetterhelési mutatókkal bírnak.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org