Erdei szellemek.

Bár az az avokádó magját legtöbben a szemétbe dobják, vannak, akik megpróbálják csírázásra bírni, egyebek mellett hurkapálcák és más trükkök segítségével.

Az aligátorkörtének is nevezett gyümölcs akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olaj is készül, ezt a kozmetikai iparban is kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Sőt, az 5-7 cm-es magból még akár szirup is készülhet.

Az viszont biztos, hogy a hatalmas magban csak kevesen látják meg a tökéletes alapanyagot apró szobrocskák készítéséhez. Pedig az ír művész, Jan Campbell szerint ez a kemény mag kiválóan faragható. Elképesztő kis alkotásait nézve efelől nekünk sincs semmi kétségünk.

Az egyébként kőkemény avokádómagokat valóban úgy munkálja meg Campbell, mint a márványt.

A kelta folklór és mondavilág ihlette szobrok sajátos hangulatot hordoznak. Még a legkisebb alkotások is úgy festenek, mint valami mini totemek, erdei szellemek, manók, hosszú szakállú alakok, a természetből vett minták: falevelek, gombák, öreg bölcsek, kanyargós vonalak kelnek életre. A parányi, tenyérbe illő miniszobrok bájosak, megnyugtató rájuk nézni, egyáltalán nem félelmetesek.

A művész fantasztikus munkáit online is megnézhetjük, sőt, ha megtetszik, akár meg is vásárolhatjuk azokat (Instagram, Etsy).

Forrás: freeyork.org