Nem minden madár tud repülni!

Attól, hogy madár, még nem biztos, hogy repülni is tud: az evolúció során kialakultak olyan fajok, amelyek szárnya nem alkalmas a szárnyalásra. Ezen fajok többsége napjainkban a kihalás szélén áll, mivel a ragadozók elől nem tudnak elmenekülni, így az emberek és kísérőállataik megjelenésével ezek a madarak voltak leginkább veszélynek kitéve.

Egy tucatnyi különleges, röpképtelen madarat mutatunk!

1. Kakapó (bagolypapagáj)

Ez az új-zélandi papagáj a világ egyetlen röpképtelen papagája. Ráadásul éjszakai állat, ami igen egyedülálló a papagájok körében. Az ember megjelenése előtt Új-Zélandon nem voltak emlősök, a behurcolt ragadozóknak köszönhetően viszont csaknem kihalt a kakapó. A világ egyik legritkább madara, manapság alig több, mint 100 példánya él  a Földön.

Fotó: Mnolf/Wikipedia

2. Campbell-réce

Ezek a kis récék éjszakai életmódot folytatnak, zömmel rovarokkal táplálkoznak. A faj kihalástól közvetlenül veszélyeztetett, sőt egyszer már azt is hitték, hogy kihalt, a szigetre behurcolt vándorpatkány ténykedése következtében. Egy másik szigeten találtak egy kisszámú túlélő populációt, amelynek megmentéséért indult erőfeszítéseket úgy tűnik, hogy sikert koronázta.

Fotó: Stomac/Wikipedia

3. Titicaca-vöcsök

Ez a röpképtelen vöcsök Peruban és Bolíviában él, elsősorban a Titicaca-tavon, de néhány környező vízen is. Repülni nem, de úszni kiválóan tud. Sajnos ez a faj is veszélyeztetett, leginkább azért, mert a horgászok hálóiban fennakad, a nagyon száraz években pedig több kisebb tó kiszárad.

Fotó: Tsirtalis/Wikipedia

4. Kivimadár

Talán a leghíresebb röpképtelen madár, Új-Zéland nemzeti szimbóluma. Egészen pontosan 5 kivimadár faj létezik, mindegyik őshonos a szigeten. A ragadozók, így a macskafélék állandó jelleggel veszélyeztetik a fajok fennmaradását. Csökevényes szárnyuk szinte már alig látható, méretükhöz képest a világ legnagyobb tojását tojják. Éjszakai életmódot folytató, félénk madarak, kiváló szaglással.

Fotó: Glen Fergus/Wikipedia

5. Guami guvat

Az 1960-as években még nagy számban éltek Guam szigetén, de egy véletlenül behurcolt barna kígyó alaposan megtizedelte az állományt. A madár a talajon fészkel, és mivel repülni sem tud, könnyű préda a ragadozóknak.  Az 1980-as évekre gyakorlatilag kihalt. Hála az elszánt zoológusoknak, az állatkertekben sikerült szaporítani és visszatelepíteni a természetbe. 2010 novemberében 16 egyedet engedtek vissza, és úgy tűnik, sikeresen megtalálták helyüket.

Fotó: Greg Hume/Wikipedia

6. Kazuárok

A kazuárok kissé ijesztő külseje 3 fajt takar (sisakos kazuár, Bennett-kazuár, északi kazuár), mindegyik őshonos Új-Guinea-ban és Ausztráliában. Nagyon erős, jól fejlett lábai vannak,  kiváló a rúgóereje. Rendkívül gyorsan tud futni is, úgyhogy nem jó vele ujjat húzni.

Fotó: Worakit Sirijinda/Shutterstock

7. Weka

A weka egy nagy, barna, röpképtelen madár, roppant szemtelen és kíváncsi természettel.  Sokkal gyakrabban lehet hallani, mint látni, előszeretettel lopkod el apró dolgokat és ételt, hogy aztán elbújva vizsgálgassa a zsákmányát.

Fotó: Jörg Hempel/Wikipedia

8. Csököttszárnyú kárókatona

A világ egyetlen kárókatonája, amelyik nem tud repülni, a Galápagos-szigetek lakója. A csillogó kis szárnyak kb. harmadát teszik ki annak, amekkora szárnnyal repülni tudja. Izmos, erős lábát használja az úszáshoz, így jut tengeri táplálékához. A világ egyik legritkább madara kizárólag a Galápagos-szigetek két szigetén él.

Fotó: putneymark/Wikipedia

9. Tasmaniai mocsárityúk

A tyúkszerű madár endemikus Tasmániában. Ennek a madárnak különös módon jót tett az ember megjelenése, jól érzi magát mezőgazdasági környezetben. Szereti az alacsony füvet, itt táplálkozik rovarokkal, levelekkel, magokkal. Villámgyorsan fut, úgyhogy annyira nem zavarja, hogy nem tud repülni. Néhány egyedből álló csapatokban él, meghatározott területen tartózkodnak, amit rendbe tartanak.

Fotó: Edoddridge/Wikipedia

10.Takahe

Az új-zélandi takahéről azt hitték, hogy kihalt, de 1948-ban újra felfedezték. Megmentése érdekében számos egyedet áttelepítettek egy ragadozóktól mentes szigetre, de még mindig kihalás fenyegeti, kevesebb, mint 300 példányáról tudunk. Meglehetősen nagytermetű madár, erős csőrrel. A párok egész életre választják egymást.

Fotó: Jeffrey B. Banke/Shutterstock

11. Óriás-gőzhajóréce

A gőzhajórécék közül 3 faj is röpképtelen. Az óriás réce Dél-Amerika sziklás partjain él, nevét úszásáról kapta, amikor mindent belead, pont úgy fest, mint egy lapátos gőzhajó. Méretei lenyűgözőek, akár 5,5-6,5 kg is lehet. Harcias, agresszív viselkedése és termete távol tartja a ragadozókat is.

Fotó: Olaf Oliviero Riemer/Wikipedia

12. Atlantisz-guvat

Megközelíthetetlen szigeten élni azért előnyös, mert a ragadozók sem tudnak megközelíteni. Így gondolkodhatott a guvat is, amelyik a hatalmas sziklákkal körbevett, elérhetetlen szigeten él. A világ legkisebb röpképtelen madara Tristan da Cunha távoli szigetén él, a dél-Atlanti–óceánon. Ebben a paradicsomban ő a király, rovarok, férgek és füves-bozótos területek között.

Fotó: Brian Gratwicke/Wikipedia

Forrás: www.mnn.com