Plasztikfestmény.

Láttunk már jó néhány példát arra, hogy az újrahasznosítás és a környezetvédelem miként jelenik meg a művészetekben. Venezuelában egy 23 éves képzőművész, Oscar Olivares dobta fel egy kicsit az egyik unalmas, szürke falat olyan anyagokkal, amelyek könnyen az óceánban végezhették volna.

A hatalmas alkotás nem másból készült, mint műanyag palackok kupakjainak és konzervtetőknek az ezreiből.

A gigantikus művel az volt a célja, hogy boldoggá és vidámmá tegye az embereket. Az alkotást nem egyedül készítette, hanem két szervezettel (OkoSpiri és Movimiento en la Arquitectura para el Futuro) karöltve.

2,5 hónapba telt a színpompás kép elkészítése, és több mint 200 000 különböző műanyag kupakot használt fel hozzá. Caracas kis terecskéjén, a Plaza Escalona in El Hatillo Municipality-n kerültek az egyik falra a kupakok: a falfestmény 45 méter hosszan borította be a betont. A kép legrövidebb magassága 3,5 méter, a leghosszabb helyen pedig 7,25 méter.

Oscar elsőre egyébként úgy érezte, hogy lehetetlen egy ilyen alkotást elkészíteni, de némi kutatómunka után mégis összeállt a kép. A varázslatos, óriási arapapagájokat és virágokat ábrázoló falfestmény szimbolikus utalásokat is tartalmaz. Így például megjelenik rajta a venezuelai nemzeti étel, a szegényeket és gazdagokat összekötő, kukoricalisztből készült arepa is.

A munka legnagyobb kihívása az a rész volt, amit igazából nem is látunk a képen: az előkészület. Össze kellett ugyanis gyűjteni a különböző színű kupakok ezreit, főleg a sárgákat. Meg kellett őket tisztítani, és a falat is elő kellett készíteni a projektre.

A végeredmény nem csak látványos, de fontos közösségépítő szerepe is van, amellett, hogy felhívja a figyelmet azokra a környezetvédelmi problémákra, amelyekkel nem csak a dél-amerikai ország, de az egész világ küzd.

Forrás: flopmee.com, képek: www.instagram.com/olivarescfc és www.instagram.com/okospiri