Rendkívül ritka jelenség.

Nem túl gyakori, hogy rénszarvas ikrek szülessenek, de éppen ez történt a Cairngorm-i Rénszarvas Központban, Skóciában.

Lulu, a 12 éves rénszarvas az egyetlen szabadon tartott rénszarvas csorda tagja Skóciában. A cairngormi hegyekben élő csapatnál most nagy az öröm: Lulu ikreknek adott életet május 8-án.

Fotó: The Cairngorm Reindeer Center

Még a gondozók is meglepődtek, amikor a két kicsi megszületett. Noha már korábban is akadt példa ikerszületésre, de akkor a borjak halva születtek, vagy kevesebb, mint egy nap alatt elpusztultak.

Az ikerszülés nagyon ritka a rénszarvasoknál, mivel az anyának rendkívül nehéz megfelelő súlyúra táplálnia a borját, hogy felkészítse a zord télre természetes körülmények között, hiszen a hideg évszakban több hónapnyi fagy és hatalmas hó vár rájuk. Amikor ikrek születnek, eleve jelentős hátrányból, kisebb mérettel indulnak, így ez a küzdelem még nehezebb. Ha nem sikerül mindkettőt feltáplálni, az anya az egyiket magára hagyhatja, hogy legalább a másikat meg tudja menteni.

Természetesen Lulu kicsinyei – akik egyébként hímek – jó kezekben vannak, a dolgozók mindent megtesznek, hogy mindkét kis rénszarvas életben maradjon. Lulu maga eteti a borjakat, de a gondozóktól is kapnak extra tejet üvegből, és persze Lulu is kap plusz táplálékot, csemegéket.

Fotó: The Cairngorm Reindeer Center

Az intézmény tájékoztatása szerint a nyár lesz kritikus a rénszarvas család szempontjából. A különböző csípő-szúró rovarok ugyanis betegségeket terjeszthetnek, márpedig a borjak sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre, kb. 6 hónapos korukig.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155220704220947&set=a.10155220704190947.1073741886.559290946&type=3&theater

A mostanin kívül egyetlen olyan eset ismert, amikor élő rénszarvas ikrek láttak napvilágot, ez 2010-ben történt Finnországban. A skót szakemberek bizakodóak, féltőn óvják, vigyázzák a kis kedvenceket.

Forrás: