Moszat-e az úszó maszat?

2018. június 1-én 9 és 15 óra között tartják a Víznapot Budapest Belvárosában, az MTA Széchenyi téri Székházában és az épület előtti parkolóban.

Kiköltözik a tudomány az utcára, és azokhoz is közel hozzák az információkat, akik szerint semmi érdekeset nem lehet mondani a vízről.

Nemzeti parkok, egyetemek, múzeumok és sok más intézmény bevonásával, izgalmas interaktív bemutatókra, programokra számíthatunk!

Kik is valójában a Vízipók-csodapók szereplői? Milyen apró élőlények népesítik be a Duna és a Balaton vizét? Hova tart a vándorkagyló? Moszat-e az úszó maszat? Ha a víz éppen nem folyóban folyik vagy tóban rostokol, akkor a felhőkből zuhan a föld felé, a talaj szerkezetét bomlasztja, vagy a felszín alatt settenkedik. Hogyan szűri és tisztítja a talaj a vizet? Merre áramlik a víz, amikor senki se látja, és hova viszi a szennyeződéseket? És mi a csuda az a digitális homokozó? Válaszok az Akadémia Székháza előtti placcon!

https://www.instagram.com/p/BSHObm6g-Iz/?tagged=dreissenapolymorpha

No, és persze itt az ivóvíz. Kemény vagy lágy? Miért van az, hogy néhol vasas? Csapvíz vagy ásványvíz, esetleg otthoni víztisztítás – melyiket válasszuk? Akinek pedig mindez nem elég, az felcsaphat gyógyvíz-sommelier-nek, és megismerheti a történelmi Magyarország ásványvíz-lelőhelyeit!

A mérnöki tudományok rajongói is találhatnak maguknak elfoglaltságot: „ivóvíz-hálózatdiagnosztika autóba beépített mobil műszerekkel”, „Blower-hajó és a folyóvízi mintavételezés eszközeinek bemutatása”, „önjáró (!) robotkamerás (!!) csatornavizsgálat”, „csövek szivárgásának keresése drónnal (!!!)” – szóval nem fognak unatkozni.

Aki pedig esetleg hallott a hatalmas londoni csatorna-zsírmonstrumról, melyet külön ismeretterjesztő filmben boncoltak ízekre, az itt kicsiben átélheti a borzongást. A Tettye Forrásház Zrt. ugyanis elhoz egy csinos kis válogatást azokból a tárgyakból, amelyeket kevésbé környezettudatos polgártársaink a csatornarendszer gondjaira bíztak, és végül a szennyvíztisztító telepen kötöttek ki.

A merészebbek pedig akár ágascsápú rákokat is úsztathatnak, miután megetették a farkaséhes vízibolhákat.

Daphnia pulex

Eközben a Székházban is zajlik az élet, egészen pontosabban az előadások. Titokzatos marsi víz, fenyegető mikroműanyagok, a világ rovarszemmel, a Balaton halai – hogy csak néhányat említsünk az érdekfeszítő témák közül.

A részletes programot itt találjuk: mta.hu