Az öntözőrendszerrel voltak gondok.

Izgalmas kísérletnek ígérkezett a Kolosy téren felállított mohafal, ami nagyjából 270 fa munkáját végezte volna el egy olyan területen, ahol egyébként nem lehet fát ültetni. Az kísérleti jelleggel, a tervek szerint 6 hónapra bérelt fal már ősszel, nem sokkal a felállítása után kiszáradt. Mint kiderült, az öntözőberendezés nem tudta megfelelő nedvességgel ellátni a mohát, a külső locsolgatás pedig kevésnek bizonyult. Az önkormányzat ezért mindössze 1 havi bérleti díjat fizetett csak ki, mert a német gyártó nem vállalta a rendszer újratelepítését.

https://www.instagram.com/p/BYgBioqH3VG/?tagged=mohafal

A légszennyezettséget csökkentő zöld falat a német GREEN CITY SOLUTIONS csapata 2014 márciusában mutatta be, ezt követően több nagyvárosban is telepítettek már belőle, így például Berlinben, Párizsban és Hong Kongban is. A CityTree névre keresztelt innovatív légtisztító bútor hatalmas nemzetközi hírt szerzett, és számos tudományos és gazdasági díjat nyert.

https://www.instagram.com/p/BZ5_hXMDxMh/?tagged=mohafal

A mohafal titka a speciális mohafajokban, illetve a számukra teremtett, növekedésükhöz szükséges feltételeket biztosító rendszerben rejlik. A CityTree életteret biztosít a moháknak, melyek más, kisebb növények árnyékában és vízszükségletük folyamatos szinten tartása révén vegetálnak és tisztítják a levegőt. A mohák nagymértékben képesek megkötni az emberi egészségre veszélyes, levegőben található szennyező anyagokat, a nitrogén-oxidokat, szén-dioxidot illetve a szálló, kis szemcséjű port (mely a legveszélyesebb az egészségre). A káros anyagokat a mohák a saját biomasszájukban hasznosítják. Ideális esetben egy ilyen mohafal 275 városi fa légtisztító erejét ötvözi.

https://www.instagram.com/p/BYlwaLxlQ2F/?tagged=mohafal

A fal önellátó, azaz saját öntözőrendszere van, ami nemcsak vizet, de tápanyagot is szállít, az egészet pedig a tetején található napelem működteti. Télen a moha és a rajta lévő, a levegő tisztításáért felelős baktérium is pihen, tavasszal pedig ébredés után a rájuk rakódott szennyeződések elfogyasztásával kezdenek. Sajnos ez valamiért most a Kolosy téren nem működött.

További információ: obvf.hu