Szelektív hulladékgyűjtés felsőfokon.

Úgy véled, hogy macerás a szelektív hulladékgyűjtés? Szortírozni a műanyagot, papírt, fémet…. ? Akkor képzeld el, hogy mit gondolhatnak Kamikatsu lakói, akik 45 különböző kategóriába rendszerezik a szemetüket!

A dél-nyugat Japánban található kisváros hulladékgyűjtő központjában különböző kukák sorakoznak: újságoknak, magazinoknak, kartonpapírnak, fémeknek, műanyag palackoknak, dezodoros flakonoknak, és így tovább. Reménytelen vállalkozásnak tűnhet, de a település lakóinak célja nem kisebb, mint hogy zéró szemetet termeljenek, és a kitűzött feladatnak már 80 %-át teljesítették.

Korábban persze Kamikatsu ugyanúgy bánt a szeméttel, mint bármelyik másik városka a nagyvilágban. Kidobták, lerakták a természetben, vagy elégették a kazánban. Azonban egyszer csak ráébredetek arra, hogy micsoda pusztítást végeznek, ráadásul az égetés csomó mérgező anyagot juttatott a levegőbe, a sittkupacok és kibelezett hűtök pedig nem mutattak jól a mező szélén. Ezért úgy döntöttek, változtatnak. 2003-ban útnak indították a „Zéró szemét” programjukat.

Természetesen a kezdet mindenki számára nehéznek bizonyult. A hulladék szétválogatása és mosása roppant körülményes, időrabló tevékenységnek tűnt. Mindenféle palack kupakját le kellett tekerni és ráadásul színek szerint is csoportosítani kellett őket. A szójaszószos, olajos palackokat külön kellett gyűjteni azoktól, amelyek ásványvizet vagy zöld teát tartalmaztak. Ha bármilyen címke, csomagolás volt a flakon körül, azt is el kellett távolítani. A magazinokat, újságokat csinos kis kötegekbe kellett helyezni, és madzaggal átkötni. Egyszóval: rengeteg szabály van, ez bizony kemény meló.

A gyűjtésre nincsenek külön kocsik, így a lakóknak maguknak kell elvinniük a hulladékot a központba. Az ott dolgozók segítenek átnézni, megfelelően szétválogatni a kidobandó cuccokat. A használt ruhák, ékszerek akár be is cserélhetőek ingyen mások által megunt ruhákra. A helyi asszonyok pedig egy üzemben új dolgokat készítenek régiekből, például elnyűtt kimonóból mackót varnak.

Ami megugorhatatlan kihívásnak tűnt, mára a mindennapok részévé vált. Az emberek másként kezdtek a szemétre nézni. Sokkal tudatosabban kezdtek vásárolni, nem vettek felesleges hulladékot, csomagolást a boltban. Egy üzlettulajdonos elárulta, hogy amióta elindult a program, ő is változtatott: csak olyan árut szerez be, amely kartondobozban érkezik, és a kiürült kartonba mást is tud pakolni, tárolni.

Mostanra az 1700 lakosú kisváros annyira belejött a szelektív hulladékgyűjtésbe, hogy a keletkezett szemétnek mindössze 20%-a megy a szemétlerakóba, de a lakók reményei szerint 2020-ban már egy darabka sem fog odakerülni.

Forrás: www.amusingplanet.com