Az észrevétlen alvás bajnoka.

Elegendőt aludni mindenkinek komoly kihívás. Vannak, akik a tyúkokkal fekszenek, mások délutáni alvásokkal igyekeznek utolérni magukat. A napközbeni szundik bajnoka azonban minden kétséget kizáróan a bájos állszíjas pingvin.

Az állszíjas vagy kantáros pingvin nevét a csőr alatti alatt lévő, jellegzetes fekete rajzolatról kapta. Egészen elképesztő mikroalvásokat produkál: ahelyett, hogy egy hosszabbat pihenne, azzal tartja formában magát, ahogy naponta akár ezerszer is szundít.

A mikroalvások mindegyike kb. 4 másodpercig tart.

Ez a fajta másodpercnyi szunyóka semminek tűnik nekünk, embereknek, de a pingvinek alvásritmusa működőképes. Ezekkel a szundizásokkal összesen 11 órát töltenek egy nap alvással. A kutatók szerint az Antarktiszon érvényesülő extrém körülmények miatt alakult ki ez a ritmus, ami szinte mindig félig éber állapotban tartja az állatokat és segít megvédeni a sérülékeny fészküket és tojásaikat. Ami igazán döbbenetes az az, hogy ezt a fajta ébrenlét-alvás ritmust állandóan képes a pingvin fenntartani.

Még azt is nehéz megmondani, hogy pontosan mikor alszik, mivel egyszerűen csak álmosan pislant, mielőtt elszundítana.

Az állszíjas pingvin rendkívül gyors alvási ciklusa a kolónia egészének segít. Míg néhányan szundiznak, mások ébren maradnak, így a közösség továbbra is éberen a veszélyeket figyeli. A tudósok szerint az alvás időtartama és minősége attól is függ, hogy az állat hol helyezkedik el a kolóniában, a periférián lévők hosszabban alszanak. Az ébrenlét minősége kihat az alvás minőségére. A szélen állóknak extrán ébernek kell lenni, hiszen ők őrködnek a ragadozók felett, emiatt pedig roppant kimerültek, stresszesek és kicsit hosszabban, mélyebben alszanak.

Ez a fajta különleges adaptáció persze nem működik minden állatfajnál és sajnos nálunk, embereknél sem.

Forrás: mymodernmet.com