Kényelmes magaslati pont.

Újfajta, a természetvédelmi szakemberekkel közösen kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezettel rendelkező oszlopokat avatott fel az E.ON, a madarak legnagyobb örömére. Az oszlopfejek minden pontja biztonságos a szárnyasok számára, már önmagukban is kényelmes magaslati pontot jelentenek.

A hat kilométernyi gerinchálózati szakasz újjáépítésére és átalakítására Dél-Baranyában került sor.

A vállalat 2019 óta kizárólag madárbarát, az áramütéseket teljesen kiküszöbölő hálózatokat épít, régebbi hálózatait pedig folyamatosan alakítja védetté.

Ennek szellemében újult meg a Siklós-Villány gerincvezeték Magyarbólytól, Virágoson és Márokon át Töttösig tartó szakasza, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park területén halad át. A beruházást a természetvédelmi célok mellett elsősorban az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálása, az ellátásbiztonság növelése indokolta.

A modern, biztonságos hálózat előnyeit egyszerre élvezheti a helyi lakosság, a környék bortermelőinek közössége és a nemzeti park madárvilága. Az újfajta villanyoszlopok megvédik a környék madarait az áramütéstől. Ez a védelem különösen a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál bír nagy jelentőséggel, ahol az egerészölyvek és vörös vércsék előszeretettel telepednek le a terepből kimagasló villanyoszlopokra, hogy onnan pásztázzák a környéket, mikor egerekre, pockokra vadásznak. A háromszögletű függőszigetelőkkel ellátott oszlopfejek már önmagukban is kényelmes magaslati pontok, több oszlopra azonban további madárkiülőket is helyezett az energiacég, hogy azokat a ragadozómadarak biztonságos vártapontként használhassák.

Az említett fajokon túl a védett fehér gólya számára is előnyös a beruházás, mivel több pár a hálózaton fészkel, és a kirepülő fiókák is a hálózaton pihennek meg.

A rendkívül okos és kíváncsi varjak is profitálnak az átalakított fejszerkezetekből, ők ugyanis a korábban alkalmazott madárvédelmi burkolatokat rejtekhelyként használták és aládugták a diót, mogyorót, kitéve magukat az áramütés – és a hálózatot a zárlat – kockázatának, ezeken a sörnyitó formájú fejszerkezeteken azonban teljes biztonságot élveznek. Az olyan kistestű énekesmadarak, mint az őrgébics vagy a cinke mostantól a vezetéken és a fejszerkezet egészén is zavartalanul üldögélhetnek.

Az újjáépítés során az érintett szakaszon összesen 71 új villanyoszlopot állított fel az E.ON, amelyek mindegyike madárbiztos fejszerkezettel van ellátva. A beruházás összértéke így elérte a 132 millió forintot, amelyet teljes egészében az E.ON finanszírozott.

Forrás és kiemelt kép: www.eon.hu