Mintha a rovarok tervezték volna maguknak.

Segít az algoritmus: egy új program megtervezi számunkra az ideális kertet, amely a beporzókat maximálisan kiszolgálja. Alexandra Daisy Ginsberg művész alkotta meg azt a kerttervezőt, ami létrehozza a mi körülményeinkre szabott optimális kertecskét, a lehető legjobban segítve a beporzókat.

A kerttervező program maximalizálja a növényfajokat figyelembevéve a nálunk található talaj adottságait, a klíma jellemzőit, a terület nagyságát stb.

Alexandra Daisy Ginsberg számtalan szakértővel dolgozott együtt a projekten. A Pollinator Pathmaker nevű program kifejezetten azért készült, hogy óvja-védje a rovarbeporzókat. Mottója alapján a tervező segítségével azt láthatjuk, hogy miként festenének a kertecskék, ha a beporzók terveznék őket.

Az elmúlt 30 évben a becslések szerint a repülő rovarok kb. háromnegyede eltűnt, bizonyos régiókban drámai a helyzet.

Ginsberg azt reméli, hogy segíthetünk lassítani a fogyást, ha a mesterséges intelligenciát (AI) is hadrendbe állítva, tudatosabban tervezzük meg a kertjeinket. Fontos, hogy a lehetőség szerinti legtöbb olyan növényt ültessük el egy területre, amely vonzza a különféle beporzókat. A fajok gondos kiválasztása és elrendezése az AI tudására alapoz.

A tervező első alkotása már testet is öltött: a Berlini Természettudományi Múzeum kertjében egy non-profit csoport segítségével létrehozott kert egyszerre élő műalkotás és inspiráló bemutató a nagyközönség számára.

Amikor minden elkészül és minden növény virágba borul, a 722 m²-es terület majd több mint 700 növényfajnak ad otthont. A bemutató kert egészen 2026 novemberéig a helyén marad.

Fotó: Frank Sperling

Az első két kép a mesterséges intelligencia műve: azt ábrázolja, hogy miként fog kinézni a kert teljes pompájában. A megjelenítés Ginsberg saját festményein alapul. A további képek a telepítés folyamatát mutatják be.

Fotó: Frank Sperling

Aki kedvet kapott a tervezéshez, itt tud a programmal megismerkedni: pollinator.art

Forrás: www.newscientist.com