Trükkös deszkák.

A nyikorgó padló rendkívül bosszantó tud lenni, azonban az ősi Japánban éppen ilyeneket alakítottak ki, nagyon is érthető okokból. A japán társadalomban, különösen az uralkodó, gazdag családokban birtok- és személyvédelmi okok miatt elterjedtek voltak ezek a padlók, amik azonnal riasztották az őrséget illetéktelen behatolás esetén.

Néhány, az Edo-korban épült japán kastélyban ilyen padlókat tettek a folyosókra, átjárókra. Az uguisu-barinak nevezett padlók a japán berkiposzátára utalnak, ami egy nagyon félénk madár, előszeretettel bújik meg a lombozatban, de jellegzetes párzási hívószava szinte egész Japánban hallható tavasszal. A speciális padlók állítólag úgy nyikorognak, mintha ez a madárka énekelne, ezért ’poszáta padlóknak’ nevezik őket.

Interior del Palacio Ninomaru en Kyoto

A poszáta padlók nagyon népszerűek voltak az Edo-periódusban, a 17. század elejétől a 19. század közepéig, amikor a szigetország a Tokugawa sógunátus uralma alá tartozott. Ezt a viszonylag békés periódust kevesebb háború és rivalizálás tarkította, de a fenyegetés mindig jelen volt az alárendelt urak és ellenségek részéről.

The secret of the Nightingale Floor

A Tokugawa sógunság vezetője a Nijō kastély építésekor megparancsolta az ácsoknak, hogy ilyen padlót készítsenek, azért, hogy a betörőket, besurranó bérgyilkosokat azonnal lefüleljék.

uguisubari

Míg a száraz deszkák természetes módon nyomás alatt nyikorognak, a poszáta padlókban extra fém kapcsokat helyeztek, hogy alátámasszák a folyosó padlóját. Amikor valaki végisétált az aljzaton, a kapcsok le és fel mozogtak és a bennük lévő két tüskelyukban elhelyezett fémtüske hozzájuk dörzsölődve adta ki a hangot.

Kyoto

Mivel szinte lehetetlen volt keresztülsétálni a padlókon anélkül, hogy észrevegyék, az őrök kifejlesztettek egy speciális ritmust, így tudták egymásról, ha ők maguk mentek végig. Ha azonban az őr másfajta ütemben hallotta ’énekelni’ a deszkákat, tudta, hogy hívatlan vendég érkezett, és megszólaltatta a riasztót.

Ma is megnézhetjük a különleges padlókat például a Nijo kastélyban, Kiotóban.

Forrás: www.amusingplanet.com