Hidegcsapda.

A kínai Shanszi tartomány hegyeiben, Ningvu város közelében rejlik az ország legnagyobb jégbarlangja, egy 85 méter mély képződmény a hegy oldalában. Falait és alját vastag jégréteg borítja, miközben hatalmas jégképződmények és ’cseppkövek’ nyúlnak a mennyezettől a padlóig. A barlang különleges képessége, hogy fagyott marad nyáron is, még akkor is, amikor kin magasra szökik a hőmérő higanyszála.

Fotó: Zhou Junxiang/Image China

A kontinentális Európában, Közép-Ázsiában és Észak-Amerikában több olyan jégbarlang is található, ahol egész évben tél uralkodik. Ezek nagy része a hidegebb területeken bújik meg, Alaszkában, Izlandon, Oroszországban, ahol az állandó alacsony hőmérséklet segít természetesen hideg, fagyos körülményeket tartani. De akad néhány olyan jégbarlang is, amelyiket melegebb régióban kell keresnünk.

A legtöbb ilyen barlangot hidegcsapdaként ismerik.

Az üregeknek kivezető kéményük és olyan kijáratuk van, amely lehetővé teszi, hogy télen a hideg bejöjjön, ugyanakkor a meleg ne törhessen be nyáron. Télen a sűrű, hideg levegő megtelepszik a barlangban a meleg levegő helyén, amely felszáll és távozik. Nyáron a hideg levegő a helyén marad, mivel a relatív meleg felszíni levegő könnyebb és nem tud beáramlani.

A benti jég maga is egyfajta szabályozóként segít stabilizálni a hőmérsékletet: a belépő melegebb levegőt azonnal lehűti, miközben ugyan megolvad egy kis részen, de mégis, viszonylag állandó hideget biztosít. Ennek ellenkezője is igaz: télen nagyon hideg levegő levegő ömlik be, a barlangban lévő víz megfagy, így hő szabadul fel, ami megakadályozza, hogy a barlangi levegő nagyon lehűljön, a hőmérséklet túl alacsonyra süllyedjen.

Ahhoz, hogy jégbarlang alakulhasson ki, elegendő mennyiségű víz szükséges, a megfelelő időszakban, továbbá az, hogy télen a hegyeket elég hó borítsa, nyáron pedig legyen annyira meleg, hogy a hó megolvadjon, de ne legyen annyira hőség, hogy betörhessen a barlangba a meleg. Finom egyensúlynak kell létrejönnie, hogy kialakuljon a jégbarlang, de fenn is tudja tartani magát.

A világ legnagyobb jégbarlangja az Eisriesenwelt, az ausztriai Werfen mellett, a járatai 42 km hosszan kanyarognak.

EisRiesenWelt Ice Cave at Werfen, Austria

A Decorah jégbarlang Iowa államban az egyik legnagyobb jeget tartalmazó üreg a vadnyugaton. A barlang ősszel és kora télen relatív jégmentes marad, ezalatt a hideg téli levegő beáramlik és a sziklafal hőmérsékletét lehűti. Amikor tavasszal a hó olvadni kezd, az olvadt víz befolyik és megfagy, hozzáérve a sziklafalhoz. A jégréteg május-júniusban éri el a maximális vastagságát és gyakran egész augusztus végéig megmarad a barlangban, miközben kint már kánikula van.

Hasonló jelenség figyelhető meg a Coudersport jégbányában Pennsylvania államban, a gödörben jég csak a nyári hónapokban képződik, télen elolvad.

Fotó: rivercouple75/Tripadvisor

A kanadai Booming Ice Chasm hihetetlen akusztikájáról híres. Állítólag a sziklák lezuhanva a padlóra csapódnak 140 méterrel lejjebb, ami dübörgő visszhangot okoz.

Fotó: Francois-Xavier De Ruydts

Booming ice chasm entrance

Forrás: www.amusingplanet.com