Mosolyog, ha megeheted, sír, ha nem.

„A termék nyomokban mogyorót tartalmazhat”: lassan nem létezik olyan élelmiszer, amin ne olvashatnánk a feliratot. Aligha kell ecsetelni, hogy mit jelent mindez egy mogyoróallergiásnak: az erre érzékenyek jobb esetben „csak” hasfájással, kiütéssel küzdenek, rosszabb esetben akár az életüket is veszélyeztetheti némi mogyoró.

A Nima cég újítása remélhetőleg sokak életét megkönnyíti majd.

A speciális szenzorokkal ellátott élelmiszer-biztonsági érzékelő olyan, mint egy műanyag, háromszög alakú mérőszalag. Szeptember 12-étől már a mogyoróallergiásoknak is érdemes lehet maguknál hordani ezt a kis kütyüt, ami ugyan nem olcsó, de igen hasznos.

Ez a kis második generációs érzékelő ugyanis képes kimutatni a földimogyoró fehérje legapróbb nyomát is egy müzliszeletben, süteményben, bármilyen ételben. Ehhez elég mindössze egy kis falatot behelyezni az eszköz apró tárolórekeszébe, majd azzal együtt a tetejébe csúsztatni. Öt perc elemzés után a kis kütyü mosolyog, ha nem talált allergént, és sírásra görbíti a száját, ha igen. Rendkívül érzékeny, már vizsgált fehérjének 10 milliomod részét is képes jelezni.

Fotó: nimasensor.com

A kis kapszulaszerű tárolókat, amelyekbe az ételmintákat kell tenni, minden egyes mérésnél cserélni kell. Maga a kütyü kb. 65 ezer Ft, a gyártók szerint készülék 97,6 százalékos pontossággal mutatja ki az allergént a megvizsgált falatban.

A Nima mellé fejlesztett, Bluetooth-szal összekapcsolt mobilapplikáció képes a már letesztelt és a szűrőn fennakadt, csomagolt élelmiszerek nevét az alkalmazásban elmenteni, és látható az a tiltólista is, amit pl. más alkalmazás-használók már szépen összegyűjtöttek márkák és élelmiszertípusok szerint.

Fotó: nimasensor.com

Forrás: elelmiszer.hu