Légy fotelmadarász!

Sokadik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb télköszöntő madaras programsorozatát a vizek városában, Tatán. Az egyedülálló rendezvény különlegességét az adja, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madár pihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

A Tatára érkező vadludak akár 5-6 ezer kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből repülhetnek idáig.

Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre.

Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, 600 példányra tehető a vetési ludak, és néhány tucatra a nyári ludak száma. Örömteli hír, hogy a madártömegben 1-2 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd, és szintén ennyi kis lilik is feltűnhet. További érdekességként megjelenhet egy-egy, szintén a messzi északon fészkelő örvös lúd és apácalúd, illetve láttak már nílusi ludat is.

A tavon napközben mintegy 3 000 tőkés és csörgő réce, illetve ugyanennyi sárgalábú és dankasirály is látható. Csúcsidőszakban (november végén és december elején), a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 40 000-et is elérheti, ha a Kárpát-medencébe beáramló hidegfront kedvezően alakítja a következő hetek vonulását.

Idén többféle újdonsággal is készülnek a szervezők.

Maga a programsorozat nem egy napra koncentrálódik, hanem 2022.11.19-től december 18-ig tart, több hétvégén, családiasabb környezetben megfigyelő túrákkal várják az érdeklődőket. Ezek során szakvezető segítségével csodálhatjuk meg a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát Tata város barokk környezetével a háttérben. A madarak reggel kirepülnek a táplálkozó területre, míg este visszatérnek a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. A madarak megfigyeléséhez több nagy nagyítású teleszkóp is rendelkezésre fog állni.

November 26-án kerül sorra a fő rendezvény madármegfigyelő versennyel, egész napos előadásokkal, kirakodóvásárral, gyerekfoglalkozásokkal, állatbemutatókkal. Emellett fotelmadarászatra hívják a játékoskedvűeket, elindult ugyanis egy webkamera, amelynek segítségével figyelemmel kísérhetjük a madarakat a tavon, akár korábbi adásokat is visszanézhetünk. Aki képernyőfotót küld bármilyen érdekes eseményről (ritka madár, vagy színes gyűrűs madár felbukkanása, nagyon ritkán látható megfigyelés, esetleg a vízimadarakat zavaró esemény… stb.), sorsoláson vesz részt.

További információ: vadludsokadalom.hu