Éjszakai gyűjtögetés.

Manapság számunkra már természetesek a modern kor vívmányai, de a hűtőszekrény és a fagyasztó feltalálása előtt is léteztek megoldások a különféle élelmiszerek tárolására. Elsősorban a nyári hónapokban volt szükség olyan helyiségre, ahol a terményt vagy az elejtett vadat tudták őrizi. Az eledet aztán hatalmas jégtömbökkel együtt tárolták, amiket skandináv vagy sarkköri területekről hozattak és szalmába bugyolálva őriztek. Az Egyesült Királyságba vagy más európai országokba nem ritkán Norvégiából érkeztek a jégdarabok. Az oroszok a Néva folyó partjáról gyűjtötték be a jeget, míg az indiaiak a Himalájából hozták.

A jeget aztán speciálisan kialakított jégházakban, jégvermekben tartották, így egész évben megmaradt. A legelterjedtebb építményt az emberi kéz által készített, földalatti kamrák jelentették. A házikókat közel építették a természetes jégforrásokhoz, például tavakhoz. Télen a havat és a jeget az épületbe hordták és szigeteléssel látták el, például szalmába, fűrészporba tekerték. Hónapokig, akár a következő télig megőrződött így fagyott állapotban és nyáron is lehetett hűtésre használni. Italokat, különféle jeges nyalánkságokat készítettek belőle.

Iránban a jégházikók már évszázadokkal, akár évezredekkel ezelőtt ismertek voltak és még 50 évvel korábban is használták őket.

Számos, ma már felhagyott, tojás alakú sártégla ház még mindig áll. Ezek némelyike egyébként hatalmas épület, nem ritkán akár templomnak, kolostornak is nézhetnénk őket.

Fotó: Bastian

Irán sivatagokkal tarkított ország és kevés vízforrással rendelkezik, ráadásul még télen is, amikor az éjszakák fagyosak, napközben meleg van. Óriási mennyiségű jégre van szükség ahhoz, hogy ezeket a vermeket megtöltsék és nagyon messziről nem lehet ideszállítani a melegben gyorsan olvadó tömböket. A találékony irániak azokban el tudják készíteni a saját jegüket.

Ice House, Abarkuh (ابرکوه)

Minden jégházikó mögött hosszú, keskeny csatornát találunk, amelybe vizet öntenek a téli éjszakákon. A csatornákat napközben a forróságtól árnyékoló falakkal védik. Éjjel egy vékony jégréteg képződik a víz felszínén. Ezt törik fel és gyűjtik be, mielőtt a nap felolvasztaná azt. Minden éjjel összeszedik ezt a jeget, behordják a kunyhóba, ahol az árnyékoló falak, a mély kút és az okosan megtervezett kupola tartja kívül a meleget. Iránban több mint 100 ilyen jégvermet találunk, de csak kevés őrződött meg az eredeti formájában és méretében. Sajnos az átfogó megőrzésük még várat magára, ezért néhányat már szemétlerakóként hasznosítanak.

iran_20100331_522

Ice House, Meybod Iran 2012

Ice House, Meybod Iran 2012

Ice House, Meybod Iran 2012

Ice House, Meybod Iran 2012

A traditional ice house (yakh-chāl), Kashan (1)

Forrás: www.amusingplanet.com