Elvesző értékeink.

Egy teljes hónapon át keresték és az utolsó órákban bukkantak rá a feketetarkójú fácángalambra (Otidiphaps nobilis insularis). A madarat 140 éve nem látták és most moszkitókkal teli dzsungelben próbáltak a nyomára bukkanni.

A fácángalambot 1882-ben figyelték meg először, azonban azóta nem bukkant fel. A feketetarkójú fácángalamb jelenleg majdnem biztos, hogy Új-Guinea legveszélyeztetettebb madara. Vélhetően egyetlen előfordulási helye a szárazföld keleti partjainál található Fergusson-sziget.

A kutatók a madár megtalálásáért komoly erőfeszítéseket tettek.

Szó szerint az utolsó órákban voltak, amikor az expedícióvezetőnek elakadt a lélegzete, ahogy a kameracsapda felvételeket nézte át. Mintha egy mitikus teremtényt pillantott volna meg: ott volt a földön élő, fácánhoz hasonlító madár. Ráadásul nem is egy példányt találtak, hanem rögtön kettőt, két különböző kameracsapdában.

Az expedícióban a kutatók mellett kiemelkedő szerepet játszottak azok a bennszülöttek, akinek helyismerete és tudása nélkül nem bukkantak volna a madárra. Egy bennszülött vadász volt az, aki már jelezte 1000 méter körüli magasságban, egy hegygerincen látta a szárnyast.

A madárról nem tudnak sokat maguk a kutatók sem. Rozsdaszínű háta erős kontrasztot mutat a fekete fejjel és farokrésszel.

A szakemberek óriási felfedezésnek tartják, hogy megtalálták ezt a fajt, amely 140 éve nem került a kutatók szeme elé.

További 19 olyan madárfaj létezik egyébként, amelyet több mint 100 éve nem láttak, de a mostani eset reményt ad, hogy talán ezek sem tűntek még el a Földről. Egy szervezet összesen 150 olyan madárfajt listáz, amely elveszett, de még nem nyilvánították őket kihaltnak.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: John Mittermeier/American Bird Conservatory