Az aranyérmes még mindig toronymagasan vezet.

Köztudott, hogy hazánkban nagyon kevés halat eszünk (Európában az utolsó helyen kullogunk), és azt is zömmel a karácsonyi ünnepek körül. A magyar karácsonyi menühöz jellemzően hozzátartozik a halászlé és a rántott hal, ezeket pedig leginkább pontyból készítjük. A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, elsősorban a karácsonyhoz.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatbázisa szerint a fogyasztók a legtöbbször piacokon és áruházláncokban szerzik be az ételek elkészítéséhez szükséges halat. A fővárosi piacokon átlagosan 1700 forint körül kapható a pontyszelet kilogrammonkénti ára, amely lényegében megegyezik a 2014-es év végi árakkal. Az áruházak közül, három nagy lánc árait összevetve minimális emelkedést láthatunk: a pontyszelet átlagos ára idén 1860 forint körül van, ami a tavalyi év végéhez képest 10 százalékos emelkedést jelent. Vidéken hasonló a helyzet: öt nagyváros árait összehasonlítva egy pontyszelet ára 1850 forint körül alakul. A 2014-es év végi adatokhoz viszonyítva – a fővárosi piacokhoz hasonlóan – itt is stagnálás tapasztalható.

A busa olcsóbb a pontynál – a budapesti piacokon és a szupermarketekben 1000 forint alatt, míg vidéken 1100 forint körül kapható –, azonban a hazai vevők kevésbé kedvelik ezt a halfajtát, mert bonyolultabb konyhatechnikai eljárások szükségesek ahhoz, hogy ízletes ételt készítsenek belőle.

A másik közkedvelt hal, amit gyakran vásárol a hazai lakosság, az afrikai harcsafilé.

https://www.instagram.com/p/Bb2bNixly1L/?tagged=afrikaiharcsafil%C3%A9

Ez a hazánkban a 90-es évektől tenyésztett halfajta 2015 novemberében, a budapesti piacokon 2700-2800 forint körül volt megvásárolható. Az előző év végi árakkal összehasonlítva nem volt változás. A szuper- és hipermarketekben – a tavalyi év végéhez hasonlóan – nagyjából 2100 forint volt az afrikai harcsafilé. A vidéki nagyvárosokban tavaly és az idén is mintegy 2580 forintért kapható.

Egyre szélesebb körben terjed a lazacfilé is, ugyanakkor – a hazai halfajokkal összevetve – ezt a halfajtát már kevesebben engedhetik meg maguknak.

https://www.instagram.com/p/BUMa0AojMwN/?tagged=lazacfil%C3%A9

A bruttó fogyasztói ár a fővárosi piacokon átlagosan 4800 forint körül változik, míg az áruházakban valamivel kevesebb, mint 4000 forint szerepel az árcédulán. A lazacfilé a vidéki nagyvárosokban 4300 forintos átlagáron érhető el, hasonlóan a tavaly év végi árakhoz.

Nem meglepő tehát, hogy idén is a ponty lesz a legkeresettebb halfaj, hiszen megfizethető, ismerős, sokféle módon, könnyen elkészíthető.

https://www.instagram.com/p/Bckqu1BHydT/?tagged=ponty

Biztató ugyanakkor, hogy egyre többen fedeznek fel más fajokat is, utóbbi időszakban lassú emelkedés figyelhető meg a magyarországi halfogyasztásban. Fontos lenne, hogy ne csak többet, de többfélét is fogyasszunk a halakból, ismerkedjünk meg egyéb fajokkal is, ez egészségügyi és táplálkozási szempontból is fontos.

A Kapj rá! kampány célja, hogy a hazai fogyasztókkal megismertesse a halételek sokféleségét, azok változatos ízvilágát.

Emellett a kezdeményezés célja, hogy felhívja a fiatalabb korosztályok figyelmét arra, hogy a nemzetközi viszonylatban népszerű halfogyasztás jól beilleszthető a reformétkezésbe, hiszen a halételek finomak és könnyen elkészíthetőek. A kampány oldalán rengeteg hasznos tanácsot kapunk, recepteket és elkészítési módokat ismerhetünk meg: kapjra.hu