Húsimádók álomháza.

Imádod a füstölt ízeket? Sonka, kolbász, szalonna bármikor jöhet? Akkor ideje azon gondolkodnod, hogy saját füstölőt készíts a kert végébe!

A tartósításnak ez a hagyományos és ízletes módja ráadásul mentes minden ízfokozótól és adalékanyagtól: csak az lesz benne a húsban, amit te bele teszel. Nem csak húst, de sajtot is füstölhetsz – utánozhatatlan íze lesz!

A füstölőházikó elkészítése nem félórás mulatság, de megéri a fáradságot!

Kezdhetjük?

A négyzet alakú alapot zsalutéglából vagy betontéglából készítsük.

A téglák több sorban kerüljenek egymásra, alul pedig egy kivezető nyílást hagyjunk, abba egy vastag cső kerül.

A füstölő farészét érdemes cédrusfából készíteni, ez a fa természetes módon tartalmaz olajakat, amelyek megvédik a rothadástól.

Ha hosszabb tetőt készítünk, akkor a tűzifát a füstölő oldalában tudjuk tárolni.

Természetesen a házikó tetejéről ne maradjon le a kémény! A felesleges füst itt fog távozni.

A tüzelő kuckó építése jó ötlet, ezt a kivezető cső elejére kell építeni.  Ide pakoljuk a fát, amit aztán meggyújtunk.

Ennél a megoldásnál a kivezető cső elé egy tégla kuckó épült, amin egy ajtó is van.

Jól mutat a kert végében, lehet füstölni! A házikó oldalába a tűzifa is elfér.

Az építmény akár meleg, akár hideg füstölésre használható. A meleg füstölésnél nem csak füstöli, de főzi is az ételt, míg a hideg csak ízt ad, és mindvégégig 50 fok alatt tartja a hőmérsékletet.

A füstölőházikóból természetesen tartósított finomságok kerülhetnek az asztalra, amelyek ráadásul kevesebb oda nem illő dolgot tartalmaznak.

Forrás: www.littlethings.com