Mi fán terem a mofetta?

A Mátraderecskén élők már az 1930-as években tapasztalták a jelenséget, hogy néhány ház pincéjében, mélyebb fekvésű helyiségekben több alkalommal fordult elő rosszullét, tömeges baromfipusztulás, egy esetben kút ásásakor haláleset. Az ásott kutak széndioxidos jellege is ismert volt. Lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, ami miatt földtani, kémiai, fizikai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatokat végeztek a jelenség megismerésére, illetőleg a gáz gyógyászatban történő hasznosítására. Így fedezték fel Magyarország egyetlen szén-dioxidos (CO2) gázfürdőjét. A vizsgálatok szerint a már legalább hatvan éve szivárgó gázt a falu alatt futó vulkáni törésvonalból egy földrengés hozta felszínre 1992-ben.

mofettaFotó: http://hedifarkas.blogspot.hu/

Vulkáni utóműködésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. A geológusok az említett jelenséget mofettának nevezik, amely a geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet. A hazánkban található egyetlen természetes mofetta a mátraderecskei, a magyar balneológia egyedülálló gyöngyszeme. Az igen ritka természeti jelenségnek Magyarországon nincs párja, hiszen Kapuváron és Balatonfüreden ugyan gyógyítanak szén-dioxiddal, ám azok mesterségesen létrehozott gázok.

A szén-dioxid gáz gyógyításban történő alkalmazása több évezredes múltra tekint vissza. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben történtek a kezelések, az I. században Celsus és Plinius amfiteátrumszerűen kiképzett medencékben kezelték betegeiket. A XVI. században Paracelsus égési sérülések, fekélyek, női betegségek esetén használta a gyógygázt. Erdélyben a népi gyógyászatban 600 éve alkalmazzák a gázokat. A természetes széndioxid szárazfürdőt Európában több helyen is (Románia, Lengyelország, Olaszország, Ausztria) évszázadok óta ismerik. A gáz összetételétől függően változik az, hogy milyen panaszokra alkalmazható a kezelés.

mofettaFotó: http://www.mofetta.info/

A mátraderecskei mofettából feltörő gáz magas radon koncentrációval rendelkezik, azonban ként nem tartalmaz. A mofettát szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban, cukorbetegség szövődményeiben, csontritkulásban szenvedők, krónikus bőrbetegek, degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások, meddőség, időskori tünetegyüttesek, ízületi gyulladás kezelésére használják. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és értágító hatást gyakorol. Az eddigi tapasztalatok alapján állítható, hogy kúraszerűen alkalmazva jó hatással van az immunrendszerre.

A mátraderecskei szárazfürdőt csak szakember jelenlétében lehet használni, orvosi javallat ajánlatos. Alkalmanként 15-20 perces kezelés ajánlott, és figyelembe kell venni, hogy vannak tényezők, melyek esetében ellenjavallott a kezelés.

További információk: http://www.mofetta.info/