Legyen saját ovillanta-d!

Ovillanta-nak nevezték el azt a régi, használt gumiabroncsból készült csapdát, aminek működését tesztelték a kutatók Guatemala-ban.

Fotó: CC BY 2.0 Daniel Pinelo

Az olcsó, környezetbarát megoldás rendkívül hatékonynak bizonyult egy 10 hónapos tanulmány során, a csapat mintegy 18 100 Aedes csípőszúnyog petéjét gyűjtötte össze és semmisítette meg havonta. Ez hétszeres mennyisége a sima csapdák által összegyűjtött peték számának. Ráadásul a tesztelés során dengue-lázas esetről sem érkezett bejelentés a területen.

Az Aedes csípőszúnyogok a bosszantó vírusok – így például a zika, a dengue láz, chikungunya, sárgaláz első számú vektorai. A WHO egészségügyi Világszervezet szerint rendkívül jól ellenállnak a gyérítésnek, gyorsan terjednek.

A gumicsapda nemzetközi együttműködés keretében készült, kanadai és mexikói kutatók közreműködésével. A két gumidarabot száj formában illesztették össze, alul egy szelep szolgált a folyadék kivezetésére. Az aljába egy tejszerű, nem mérgező, szúnyogokat vonzó folyadékot öntöttek, amely egy feromont is tartalmazott, és azt sugallta a nőstény szúnyogoknak, hogy ez egy biztonságos hely a petézéshez. A petéket aztán hetente kétszer kiöntötték, a folyadékot pedig átszűrték, mielőtt újra használatra került.

A szakértők szerint a régi gumiabroncsok alkalmazása nem csak azért előnyös, mert költségkímélő, de azért is, mert a csípőszúnyogok egyébként is előszeretettel keresik fel peterakáshoz az itt-ott hedergő abroncsokat. Ennek a csapdának a használata csak harmadannyiba kerül, mint a lárvákat a természetes tavacskákban pusztító eljárás költségei, a kifejlett szúnyogokat célzó vegyszeres irtás költségeinek pedig csak a 20 %-át érik el. Utóbbi eljárás ráadásul nem csak a szúnyogokra nézve káros, de a szitakötőket, denevéreket és más természetes szúnyogot fogyasztókat sem kíméli.

A kutatók egy olyan videót is közzétettek (spanyol nyelven, angol felirattal) amely bemutatja, hogy miként tudjuk mi magunk is otthon elkészíteni a hatékonynak bizonyult gumicsapdát.

Forrás: www.treehugger.com