Szappan a levesben.

A koriander alighanem a legmegosztóbb fűszer az összes közül: nem lehet kicsit szeretni, vagy elviselni – valaki vagy kedveli, vagy ki nem állhatja. A karakteres, leginkább (egyesek szerint) szappanra emlékeztető fűszert sokan levesekhez, sültekhez használják, mások viszont úgy vélik, hogy a koriander egyenesen maga a zöld pokol.

Manapság viszont nem kell egyedül, magunkban utálni a koriandert, nagyon gyorsan rálelhetünk sorstársainkra az internet segítségével.

Akár hisszük ugyanis, akár nem, a facebookon már évek óta létezik egy ’Utálom a koriandert’ oldal, ahol több mint 230 ezren vallják, hogy nincs ennél rémesebb fűszer a Földön.

Az oldalon nagyjából minden poszt egyetlen gondolat körül összpontosul: utáljuk a koriandert. Mémek, vicces képek és idézetek sorakoznak az idővonalon. Az oldal létrehozója, Jack Bailey Ausztráliából jó üzleti érzékkel megáldva már különféle termékek árusításába is kezdett – lehet például pólót rendelni a következő felirattal (ki gondolná?): ’Utálom a koriandert’.

A viccet félretéve egyébként tudományos magyarázata is van annak, hogy a koriander miért ilyen megosztó növény.

A tudósok azt feltételezik, hogy genetikai háttere van a preferenciának. Egy genetikai teszteket végző cég 50 000 ember vizsgálatát végezte el, és az eredmények igen érdekesnek bizonyultak. Amikor összehasonlították a korianderkedvelők és gyűlölők DNS-ét, a kutatók találtak egy gént, ami vélhetően összefüggésben van azzal, hogy valaki szappanízűnek érzi-e a koriandert. A koriander aromaminősége elsősorban az aldehidektől függ. Azt már megállapították, hogy a korianderutálók rendelkeznek olyan génnel (vagy még inkább: génekkel), amely az aldehidek illatát érző receptort kódolja. Az emberek kb. 4-14 %-a tartozik ebbe a csoportba.

Ha szeretnéd közösen utálni a koriandert, itt megteheted:

www.facebook.com/ihatecoriander