Verseny az utakon.

Egy Fülöp-szigeteki bennszülött törzs tagjai, akiket igorotoknak („hegyi embereknek”) hívnak, egészen rendkívüli kézügyességükről híresek. Nem akármiket faragnak fából, hanem járműveket, pontosabban robogókat. Egyébként már generációk óta őrzik ezt a képességüket és a kézműves tradícióikat, mert azt vallják, hogy az istenek a hegyekben és fákban élnek.

Egy ilyen robogó egyfajta státuszszimbólumot jelent a szerény hátterűek számára is. Mivel többségük nem keres annyit, hogy megengedjen magának egy kerékpárt, muszáj valamit a saját kezükkel készíteniük.

A fotós Richard Haw megörökítette, hogy az ingorot motorosok miként gurulnak be Batad városába.

Minden egyes darab kézzel készül, a bennszülöttek faragják őket.

Minden jármű kétkerekű, de ennél jóval több is: elképesztő alakokat is vájnak a fába, például sárkányokat, oroszlánokat, cowboy-okat. A járgányok kezdetben egyszerű dizájnnal indultak, de ahogy próbáltak a faragók túltenni egymáson, egyre extravagánsabbá váltak. Néha a versengés kifejezetten jót tesz, mert így mindenki a legjobbat próbálja kihozni magából.

Amikor végigrobognak a városon, az egy lehetőség számukra, hogy megmutassák, mit tudnak, a készítő büszkesége tölti el őket.

A robogók 40 km/óra sebességgel tudnak menni, amikor lejtmenetben versenyeznek. Valójában nincs fékrendszerük, ezért egy kis leleményesség segítségével állnak meg. A robogó akkor lassul le, amikor a vezető lenyom egy fából készült szerkentyűt, ami egy gumiabroncshoz van csatlakoztatva. A súrlódás lassítja le a motort, majd a lábuk, amikor már le tudják azt tenni.

A motorosok egyébként semmilyen védőfelszerelést nem használnak, nincs sisakjuk, vagy könyökvédőjük, úgyhogy el lehet képzelni, hogy nem veszélytelen esni egyet a járgánnyal. Fontos törzsi eseménynek számít, amikor bemutatják a motorokat a társaiknak, eközben hagyományos viseletükben feszítenek, ami az ún. bahag, valamint egy festett vörös köpenyben, ami a törzseket különbözteti meg egymástól.

Haw egy ideig a területen élt és közelebbről is megismerkedett a kultúrákkal. Elmondása szerint nem látott hatalmas baleseteket vagy halálos ütközéseket, de az biztos, hogy sok motoros lábán mély heg húzódik.

Forrás: www.intelligentliving.co