Itt a kirándulások és a váratlan erdei találkozások időszaka.

Ősszel sokan mozdulnak ki az erdőbe egy kis mozgásra. Az erdők természetes részei a vadállatok, ugyanúgy, mint a fák vagy a kártevők. Nem kell tőlük félni, de nem árt a nagyobb állatokkal való találkozásra felkészülni.

Vaddisznóhoz ne közelíts!

A vaddisznó az erdei életközösség természetes része, a legelterjedtebb nagyvadfajunk. Alapvetően kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon szapora, és remekül alkalmazkodik, ezért igen népes állománnyal rendelkezik.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni! Csapjunk zajt, tapsoljunk, fütyüljünk, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig, amikor a csíkos hátú kismalacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.

Vaddisznó drazz

Kerüld a bozótos területeket

Szakemberek azt tanácsolják, hogy a nagyon sűrű, bozótos területeket március-május hónapokban kerüljük, mert ekkor születnek a kismalacok. Ha mégis szembe jön a vaddisznó, akkor a futás marad. Megijeszteni ugyanis nem lehet, és állítólag van annyira okos, hogy kivárja, míg leesünk a fáról (bár ha közben tudunk segítséget hívni, akkor ez egy megoldás lehet).

Kutyát csak pórázon

Ha nem támadólag közelít a disznó, hanem csak az irányunkba menekül, akkor jó ötlet lehet, ha beállunk egy fa mögé, hogy ne taposson el minket. Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó rátámadhat a kutyára. A vaddisznók nem magányosan, hanem csoportokba verődve kondában élnek. Egy ivarérett koca nem ritkán 8-10 malacot is vezet.

Vaddisznó

Vaddisznó a városban?

Az sem természetellenes, ha a vaddisznóval az utcán találkozunk, mondjuk a budai hegyekben. A vaddisznó minden olyan élőhelyen megjelenik, ahol megtalálja a számára kedvező létfeltételeket, vagyis a jó búvóhelyet és az élelmet. Ilyenek az elhanyagolt és háborítatlan, gazos, bozótos ingatlanok, ahol nem zaklatják és táplálékhoz is könnyen jut (pl. hullott gyümölcs, kerti hulladékok, háztartási szemét, vetemények, locsolt gyep, zöldhulladék).

A jelenséghez az is hozzátartozik, hogy az infrastruktúra és a lakott területek terjeszkedése következtében a vadon élő állatok élettere erősen lecsökkent. Hozzászoktak az ember közelségéhez, ezért az erdőterülettel határos lakott részeken, illetve a városba mélyen behúzódó zöld elhanyagolt területeken is előfordulnak.

A városlakók úgy tudják a vaddisznó jelenlétét csökkenteni, hogy ezeket a vonzó körülményeket csökkentik. Tudnunk kell, hogy az erdészek az erdőben is minden feltételt biztosítanak az állatoknak. Minél kevesebb élelmet és búvóhelyet talál nálunk, annál kevésbé fog odaszokni.

Ha becsörtet a kertbe

Ha a kertünkben találkozunk az állattal, az bizony elhúzódó problémát vet fel, befogása ugyanis egyáltalán nem egyszerű feladat. A vaddisznó élvefogó berendezés egy nagyméretű, több mázsás szerkezet. A befogó telepítése és a befogás között akár több hónap is eltelhet. A befogókat csak ritkán telepítik lakott ház kertjébe vagy udvarába. A befogást megelőzően etetéssel csalogatják az állatokat a befogóhoz, így az állat további kárt tehet az udvarban, a többiek pedig odaszoknak.

A vadkárosítás megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjünk vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!

A cikk a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján található információk alapján készült. További hasznos tudnivalók az erdőkkel, erdőjárással kapcsolatban szintén itt olvashatók.

Címfotó: vlod007