Kreativitás környezetbarát módon.

A daasanach törzs egy Etiópia, Kenya és Szudán területén élő, körülbelül 48 ezer főt számláló etnikai csoport. A törzs a hagyományosan végzett, kegyetlen női nemiszerv-csonkításról vált ismertté elsősorban, de újabban – szerencsére – egy sokkal előremutatóbb téma miatt figyelt fel rájuk a világ. Egyedi kreativitásukról tettek ugyanis tanúbizonyságot, bár az alapanyagokat tekintve ezek a hírek sem adnak okot feltétlen örömre.

A törzs tagjai egyedi haj- és fejdíszeket viselnek, ezeket a nők fonják bőrből, gyöngyökből, csecsebecsékből. Rendkívül kreatív módon alkalmazkodnak napjaink nyersanyagaihoz, újabban ugyanis kupakokból és egyéb hulladékokból készítik a fejfedőket: például használt csatokkal, törött órákkal, ezüstláncszemekkel díszítik magukat.

Környezetbarát megoldásokkal is gyönyörű alkotások születnek.

A kupakos fejdíszek egyébként rendkívül népszerűek, mert nemcsak színpompásak, de járás, munka és tánc közben hangosan csilingelnek is. Egy-egy darab elkészítése akár hónapokat is igénybe vehet, eddig tart ugyanis a kupakok beszerzése, ami azért örömteli, ha azt nézzük, hogy nálunk ez néhány percbe telne…

A gyerekeknek a nemüktől függetlenül viselniük kell a nélkülözhetetlen fejdíszeket, a legidősebb nők kapják a legnehezebb ékszereket. A férfiak a fejfedőt csak az eljegyzésükig viselik. Később, idősebb korban már sokkal egyszerűbb fejék jut nekik.

A hagyományosan nomád pásztor törzset a francia fotós, Eric Lafforgue kapta lencsevégre.