Virágba borult az álomszép vidék.

Az Azáleás völgy története 1973-ra nyúlik vissza, ekkortól kezdtek ugyanis a Zalaegerszegi Erdészet dolgozói több ezer havasszépét (azáleát) ültetni egy sűrű akácos helyére. A Fatalin Gyula erdőmérnök ötlete nyomán végzett betelepítéseket kezdetben kísérleti jelleggel folytatták a sajátos mikroklímájú völgyben. Elsősorban Jeliből szerezték be a csemetéket. A hegyvidéki hangulatot árasztó környezetben a gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált. Az országos hírnevű díszpark 2010 óta büszkén szerepel Zala megye 7 természeti csodája között, mégis kevesen ismerik.

Április végétől különösen érdemes felkeresni, hiszen június elejéig nyílnak a színes virágok, lenyűgöző látványt nyújtva. Az Azáleás-völgy ilyenkor festői színkavalkádba öltözik: a legtöbbet a sárga kaukázusi azáleából láthatunk (ez illatos fajta), ám a fehér, a piros és a lila számtalan árnyalatát is felfedezhetjük. A botanikailag védett területen kolorádói jegenyefenyőt, a mamutfenyőt, lucokat, vörösfenyőket, illetve különböző tujákat is találunk.

Fotó: zalaerdo.hu

Fotó: zalaerdo.hu

A völgy szabadon látogatható, a növényeket csak nézni szabad, letépni nem, ettől ugyanis azonnal elhervadnak. Egész évben vár, mint kirándulóhely, de aki virágzásban szeretné látni, tavasszal keresse fel!

Fotó: zalaerdo.hu

Az Azáleás völgy a Zalaegerszeg közelében lévő Alsó-erdő területén található:

Forrás és fotók: zalaerdo.hu