Télen kék, nyáron sárga.

Minden állat és az ember szeme is képes alkalmazkodni a változó fényviszonyokhoz. Sötétben az íriszek izmai összehúzódnak, a pupillák kitágulnak és több fényt engednek a szem belsejébe. Amikor viszont nagy a világosság, az íriszek szélesednek, a pupillák pedig összeszűkülnek. Ugyanígy működik a rénszarvasoknál is az adaptáció. Azonban amikor a sarki télben állandósul a sötétség és hónapokig alig van fény, valami történik az állatok szemével, ami annak színét is megváltoztatja.

A sarkvidéki rénszarvas az egyetlen az emlősök közt, amelynek szeme képes más színben tündökölni az évszaktól függően.

Nyáron, amikor a nap fényesen ragyog, a szemei aranyban játszanak, azonban a téli fényhiányos hónapokon egészen sötétkékké változnak.

Két rénszarvas szem. A bal oldali szemhez tartozó állatot télen, a jobb oldalit nyáron ölték meg.

Fotó: Glen Jeffery

A szemnek az a része, amelyik a színét változtatja, a tapetum lucidum, egy szövetréteg a retina mögött. Ez a réteg reflektív, a fényt visszatükrözi a retinára, így növeli a fotoreceptorok számára elérhető fénymennyiséget. Éppen a tapetum az, ami hozzájárul a sötétben látáshoz nagyon sok éjszakai állatnál, így például a macskáknál, éjjeli ragadozóknál, és ez az a réteg, ami világít, ha egy lámpával fókuszálunk az állatra a sötétségben.

A téli sötét hónapok alatt a pupilla arra kényszerül, hogy hónapokon át kitágult állapotban maradjon és ez a izmokra nehezedő nyomás megváltoztatja a szem struktúráját.

Először nyomást hoz létre a szemgolyókban, ez pedig átrendezi a hosszú kollagénrostokat, ami kihat a visszaverődő fény típusára. Nyáron a szem aranysárga, a pupilla nem kényszerül tágulásra. A fogságban tartott és így lámpák fénye mellett élő állatok szeme pedig átmeneti zöld színt vesz fel.

A: téli szemek, B: nyári szemek.

Fotó: University of Tromsø

A kutatások szerint a téli kék szemek legalább ezerszer érzékenyebbek a fényre, mint az aranyszínű nyári szemek. A zöld szemek érzékenysége pedig valahol a kettő között helyezkedik el.

A megnövekedett érzékenység lehetővé teszi a rénszarvas számára, hogy lásson a sötétben, ami elengedhetetlen számára a hosszú, fekete téli hónapokon való túléléshez.

Forrás: www.amusingplanet.com