A különös formájú gyümölcs előállítása nem is bonyolult.

Láttál már négyszögteles dinnyét? A farmerek közel 50 éve termesztenek kockadinnyéket, de mostanában mintha minden eddiginél nagyobb divatba jöttek volna. Legalábbis az ázsiai szigetországban.

https://www.instagram.com/p/533_ZRy6Jx/?tagged=cubemelon

Na de mi a jó a kocka alakú dinnyében? A japánok szerint ez a forma sokkal praktikusabb. A hatalmas, gömb alakú gyümölcs ugyanis ide-oda gurul, nehezebb tárolni, és felvágni sem egyszerű. Mindnyájan ismerjük a jelenetet, amikor nem tudjuk megállítani a labdát, hogy egy szeletet vághassunk belőle. A kockadinnye ezzel szemben tökéletesen befér a hűtőbe – még Japánban is, ahol a hűtők is kicsik, különösen az egyszemélyes háztartásokban. Nyáron a japánok ajándékba is szívesen adják a gyümölcsöket, jól jön, ha mindig vannak újdonságok, amivel meg lephet lepni a szeretteinket.

Fotó: Joi Ito/flickr

A számunkra szokatlan alakú dinnyék előállítása nem ördöngösség, és nem kell hozzá génmanipuláció sem, a gyümölcsöket egyszerűen belenövesztik egy kocka alakú szerkezetbe, így annak formáját veszik fel.

https://www.facebook.com/euronews/videos/10155102976253110/

2013-ban Moszkvában is nagy feltűnést keltettek ezek a dinnyék, amelyeknek egyetlen darabját kb. 200 ezer Ft-ért kínáltak. Ez az összeg nagyjából 300-szorosa a normál, megszokott formájú gyümölcs árának.

https://www.instagram.com/p/BH9-lVljWZh/?tagged=cubemelon

Egyébként a szokatlan formára nevelt növények között nem a dinnye az egyetlen gyümölcs, láttunk már Buddha alakú körtét, szív alakú uborkát is. Amíg vannak, akik megfizetik, ha egy szív alakú uborkaszeletet tehetnek a kedvesük szendvicsére, addig biztosan lesznek olyanok is, akik ezeket a furcsaságokat előállítják.

www.mnn.com