A világ legveszélyesebb rágcsálója.

A vándorpatkány elképesztően invazív faj – túlél az emberi hulladékon, lehetetlen helyeken húzza meg magát, fertőzéseket terjeszt, és rettegésben tartja a lakókat. A történelem során a rágcsálók által terjesztett betegségek több ember halálát okozták, mint bármilyen járvány a világon.

A patkányok ellen folytatott harcokban az emberiség évszázadokig vesztésre állt. Az 1930-as években New York-ban mustárgáz segítségével kívántak megszabadulni a rágcsálótól, de a 1970-es években DDT-t is bevetettek. Semmi sem használt.

Az elmúlt évben NY 32 millió dollárt költött patkánymentesítő programokra, de Új-Zéland is elszántan harcol, hogy a sziget 2050-re megszabaduljon a rémes rágcsálótól.

Ezidáig mindössze néhány patkánymentesítési program bizonyult sikeresnek. Például a távoli Dél-Georgia szigetet, ahol rengeteg királypingvin él, 2018-ban patkánymentesnek nyilvánították, 7 év kemény harc után, melyek során még helikopterről kiszórt mérget is bevetettek.

A legnagyobb sikertörténet viszont a kanadai Alberta tartományhoz köthető.

Alberta-ban egészen 1950-ig nem okozott gondot a patkány, megvédték a körben található hegyek, sziklák, erdők. Akkor viszont a keleti szomszédjából, Saskatchewan tartományból átkerült az első egyed, és megvetette lábait.

A komoly egészségügyi kockázat miatt a gépezet azonnal működésbe lépett, felállítottak egy megfigyelt zónát, és elszántan vadásztak a dögökre. Emellett a lakosságot is rendszeresen oktatták, tájékoztatták a teendőkről, több ezer plakát, szórólap segítségével.

Eközben a patkány csak terjedt és terjedt, 1951 őszén már 30 fertőzést jelentettek a keleti határnál, 1952-ben pedig már a határ 270 km-es szakaszán aktívnak bizonyultak a rágcsálók. Az első évben egy nagyon toxikus szerrel próbálkoztak, de 1953-ban szelídebb alternatívára váltottak. 1963-ban nagy segítséget jelentett az is, hogy Saskatchewan is felvette a kesztyűt, így kevesebb állat került át Alberta-ba. 2002-ben az első olyan évnek örültek, amikor nem volt fertőzés, és 2002 és 2007 között is mindössze 2 esetet jegyeztek.

Piros színnel láthatjuk azt a területet, ami rendszeres kontroll alatt van.

2014-ben a rágcsálómentesítő program egy új telefonszámmal bővült: 310-RATS, itt lehet bejelenteni az észleléseket. A hívások többségéről általában kiderül, hogy tasakospatkányt, pézsmapockot, mókust vagy egeret láttak. A valódi patkányészlelésekhez egy külön csoport vonul ki, a világon itt működik egyedül külön egység a törvénykezésen belül a patkány mielőbbi hatástalanításához.

A rágcsáló-ellenőrző csapat feladata a rendszeres szemlézés minden farmon, magtárban az ún. piros zónában. Ez a szakasz az amerikai határtól a északi erdőkig húzódik. A számok nyelvén ez több, mint 3100 farmot jelent!

Kupacban heverő patkánytetemek Manitoba-ban.

Fotó: University of Alberta

Körülbelül tucatnyi patkány kerül elő és végzi holtan minden évben Alberta-ban. Ennél több kerül be kamionokkal, teherautókkal, de nem tudnak a körülményekhez alkalmazkodni, így hamarosan kimúlnak. A szakértők szerint sosem lesz teljesen patkánymentes a terület, de nem tenyészik helyben populáció. Ez pedig nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy Alberta területe közel akkora, mint Franciaország.

Forrás: www.amusingplanet.com