Leírhatatlan összegek.

Ennyi pénzzel lehet ma kifizetni egy 2,4 kg-os tyúkot Venezuelában.

A venezuelai gazdasági helyzet több, mint aggasztó. Az éves infláció drasztikusan emelkedik, napról-napra drágább az alapvető élelmiszerek, tisztasági szerek. Havonta duplázódnak az árak, ha hihetünk a szakértőknek, az inflációs ráta várhatóan eléri az 1 millió százalékot az év végére.

A legutóbbi brutális hiperinflációt Zimbabwe-ben jegyezték, az 1990-es, 2000-es években, ám ez az eset csak a második legdurvább a világtörténelemben. A legnagyobb infláció ugyanis éppen hazánkban ment végbe 1945-46-ban. Ebben az időszakban a napi inflációs ráta meghaladta a 200 százalékot.

A korábbi fizetőeszköz, a korona romlása miatt a kormány 1927-ben bevonta azt és új pénzt adott ki: a pengőt. Hihetetlen, de kezdetekben az egyik legerősebb fizetőeszköznek számított a világon. Túlélte a gazdasági világválságot, sőt a háború nagy részét is, egészen 1944-ig nem is volt gond. Akkor azonban, az elhúzódó harcok és a szovjet bevonulás miatt erősen meggyengül gazdaság a pengőt is magával rántotta.

A háború végeztével a pengő továbbra sem talált magára, így a kormány úgy döntött, hogy rengeteg bakjegyet nyomtat és azzal árasztja el az országot –  ha már a pénzromlást nem tudják megakadályozni, akkor legalább elhitethetik az emberekkel, hogy sok pengő van a a kezükben.

Az árak az egyekbe szöktek … egészen a sztratoszféráig. Valami, ami 1944-ben 379 pengőbe került, 1946 júliusában 1 trillió trillió pengőért lehetett a miénk.

Az árak 15 óránként megduplázódtak!

1927-ben, a pengő bevezetésekor 5,26 pengő ért egy USA dollárt. Az infláció kezdetekor, 1944 januárjában már 33 pengő ért ennyit, és 1946 júniusára 460 trillió trillió pengőt adtak egy dollárét.

A kormány ekkor új taktikát választott: egyre növő értékkel adtak ki bankjegyeket. A pengőt felváltotta az Mpengő (1 millió pengő), majd a Bpengő (1 billió pengő), végül az elszámolási egységként bevezetett adópengő. A bankjegyek ugyanolyan dizájnnal, de más színnel kerültek forgalomba. Az értékük nem csak kimondhatatlan, de gyakorlatilag értelmezhetetlen is volt.

Hogy el tudjuk képzelni, mennyi bankjegy volt forgalomban, íme egy adat: 1945 júliusában még 25 billió, egy évvel később már 47 trillió trillió papírpénz keringett. Végül a kormány már azzal a gonddal is küzdött, hogy elfogyott a jó minőségű papír a bankjegyek nyomásához.

1946 augusztusában a kormány végleg bevonta a pengőt és új fizetőeszközt vezetett be, ez volt a forint, amit a mai napig használunk. Leírhatatlanul sok, 400000 kvadrillió (a 4-es után 29(!) nulla) ért egyetlen forintot.

Forrás: www.amusingplanet.com