Szerinted sok a reggeli 5 perc?

Valljuk be őszintén, a reggeli rohanásban még az az 5 perc is soknak tűnik, amíg összekészítjük a gyerek tízóraiját, persze szigorúan ügyelve rá, hogy legyen benne zöldség, gyümölcs, fehérje és egy kis (egészséges és tápláló) nasi. Adjunk hálát, hogy nem Japánban élünk, ott ugyanis nem 5, de akár 90 percig is tarthat a csomagocska elkészítése.

A japán anyák (persze nem mindegyik) szinte sportot űznek abból, hogy minél dizájnosabb, tetszetősebb ételt varázsoljanak a gyerek dobozába.

Pokémon alakra faragott répa, vidám arcok gyümölcsből, tájkép rizsből, virágok zöldségből, állatfigurás szendvicske… az interneten temérdek képen láthatjuk, hogy milyen elképesztő remekművek készülnek. Az asszonyok blogokon, sőt tanfolyamokon sajátítják el az uzsikészítés csínját-bínját, és az egész egyfajta esztelen versengéssé kezd alakulni.

Fotó: Chiharu Hama/japan-magazine.jnto.go.jp
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A témával foglalkozók szerint a szálak oda vezetnek, hogy a japán nők nagy része „kizárólag” a gyerekneveléssel foglalkozik. Egyfajta önigazolás lenne ez? A hasznosság tudata? Így tudják kifejezni a szeretetüket? Így érzik magukat jó anyának?

A mélyebb kutatásokat meghagyjuk a szociológusoknak, mi pedig ámulunk-bámulunk a kyaraben-nek nevezett alkotásokon.

https://www.instagram.com/p/Bm3ed5wnLnu/?tagged=kyaraben

https://www.instagram.com/p/BmdcDDGgYJd/?tagged=kyaraben

https://www.instagram.com/p/BmKfOhzAjPN/?tagged=kyaraben

https://www.instagram.com/p/BnITB7ihsdy/?tagged=kyaraben

Forrás: japan-magazine.jnto.go.jp