Nem akármilyen gyümölcsök várják a voksokat.

Idén először, hagyományteremtő céllal hirdetik meg az Év gyümölcsfajtája szavazást. A voksolást indító Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a kevésbé ismert őshonos magyar gyümölcsfajtákra.

Az első szavazáson a következő gyümölcsfajták közül választhatunk:

Fekete tányér alma

Pipacs1 meggy

Berkenye

A Fekete tányér alma az egyik legősibb és legigénytelenebb magyar gyümölcsfajta, azoknak a hagyománytisztelő kertgazdáknak ajánlott, akik fontosnak tartják a régi értékek őrzését. Termőhelyéhez könnyen alkalmazkodik, ökotermesztésre is alkalmas. Nagy, lapos gömb alakú, barnáspiros, enyhén fűszeres illatú gyümölcsöt hoz.

A Pipacs 1 – a szupermeggy kései virágzású élénkpiros meggyfajta, amely a Kiskőrös-környéki meggy-termőtájból származik. Értékes fajta, kiemelkedik a magas antioxidáns és C-vitamin tartalma.

A kevésbé ismert arónia vagy más néven fekete berkenye fás, terebélyes bokor, termése gömbölyű, fényes fekete bogyó. Könnyen termeszthető fajta, mindenütt megterem, ahol az alma is. Kórokozója alig ismert, így biotermesztésre is ajánlott. A berkenye az egyik legegészségesebb gyümölcsöt termő növény: antioxidáns, antocianin, vitamin és ásványianyag tartalma mind kiemelkedő.

A 2017. december 31-ig tartó internetes szavazást követően a legtöbb szavazatot kapott fajta nyeri el Az év gyümölcsfajtája címet.

Szavazás és további információ itt: mkszn.hu/szavazas