A vizsgálatok szerint elég egyértelműek a jelek.

A legújabb kutatások szerint azok az apró hibák, amelyeket a mindennapos tevékenységeink során vétünk, akár a demencia korai jelei is lehetnek. Azaz egy csésze tea készítése is árulkodó lehet!

Többször leellenőrzöd, hogy a filtert a bögrébe tetted-e, a hűtőhöz mész kivenni a citromot, miközben az már rég a munkapulton vár – ezek mind figyelmeztető jele:, arra utalnak, hogy az agy működése hanyatlik.

Természetesen az emberek többsége egyre kevésbé hatékonyan, egyre lassabban és körülményesebben végzi a feladatokat, ahogyan öregszik. Ennek ellenére a szakértők szerint a sok kis apró hiba vétése arra utalhat, hogy az illető nagyobb eséllyel válik demenssé a jövőben.

Az amerikai Temple Egyetem kutatói 90 embert kértek meg, köztük 40 demens beteget, hogy végezzenek mindennapi feladatokat, például csomagoljanak be egy ajándékot, vagy készítsenek maguknak reggelit pirítóssal, teával, laboratóriumi, vizsgált körülmények között.

Az önként jelentkezőket megfigyelték a feladatok végrehajtása közben, majd megkérték őket, hogy elméletben is részletezzék, hogyan végeznék a műveletet, és tegyék megfelelő sorrendbe a lépéseket bemutató ábrákat.

Kétféle jellemző hibát jegyeztek fel: az egyik a fontos lépések kihagyása volt, a másik pedig, hogy nem megfelelő sorrendbe állították a műveleteket. Ezek a tévedések kognitív problémákat jelezhetnek, így például a demencia előjelei lehetnek.

„A korai stádiumban jelentéktelennek tűnő mikrohibákat vehetünk észre” – írta a tanulmány egyik szerzője, Dr. Tania Giovannetti a Journal of Neuropsychology szaklapban. – „A demens betegek rokonai is gyakran mondják, hogy már évekkel a kór kialakulása előtt apró jelekre lettek figyelmesek.”

Ha egészséges időseket hasonlítunk fiatal felnőttekhez, akkor azt látjuk, hogy az idősebbek sokkal több mikrohibát vétenek, ezek a memóriaproblémákkal és szellemi változásokkal függenek össze.

Minél több ilyen apró hibát vét valaki, minél többször ér olyan tárgyhoz, amihez nem lenne szükséges, minél több felesleges mozdulata van, annál inkább valószínű, hogy a jövőben szellemi hanyatlás vár rá.

„Nagyjából 30 lépésre bontható egy csésze tea elkészítése. Úgy tűnhet, mint a világ legegyszerűbb, mindennapi feladata, mégis komoly kihívás a demenciában szenvedőknek. Éppen ezért kell odafigyelni az ilyen összetett feladatoknál megjelenő mikrohibákra időben.”

Forrás: www.countryliving.com